ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Har man inget skägg så ifrågasätts man"

Ulrica Widsell · 11 Apr 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Benjamin, ett av barnen från förskolan som Suad Mohamed jobbar på, springer fram och kramas i Skogås centrum. "Barnen har inga problem med att jag har slöja och är muslim. Det kan vara svårare med de vuxna. De har egna bilder av vad islam är", säger hon.  

Benjamin, ett av barnen från förskolan som Suad Mohamed jobbar på, springer fram och kramas i Skogås centrum. "Barnen har inga problem med att jag har slöja och är muslim. Det kan vara svårare med de vuxna. De har egna bilder av vad islam är", säger hon.  


klar

Artikellänk är kopierad

FÖREBILD.– Suad! En glad liten kille kommer framrusande och kramar om Suad Mohamed i Skågås centrum. Suad är förskollärare på hans dagis. Suad Mohamed är också landets enda kända kvinnliga imam och hon kämpar för muslimska kvinnors rättigheter.

Det är många som hälsar på Suad när de går förbi centrumkaféet där Metro möter henne. – Här träffar man alla. Jag är ute i samhället mycket mer än många manliga imamer i sina moskéer. Det jag gör gynnar integrationen mer, säger hon. Suad Mohamed arbetar inte i moskén i Stockholm och leder inte böner där. Moståndet mot kvinnor som imamer är stort och ämnet är laddat. När en kvinnlig imam i New York ledde bön för både män och kvinnor för något år sedan orsakade det starka reaktioner bland muslimer.– Jag vill inte leda män och kvinnor gemensamt i bönen. Enligt islam är kvinnor och män skilda åt i bönestunden. Men kvinnor ska kunna ha kvinnliga ledare att idientifiera sig med. Det kvinnliga perspektivet behövs också.

Leder du kvinnor i bön?– Ja, till exempel i etiopiska församlingen här i Skogås eller i andra sammanhang.

Vad betyder det för dig att vara imam?– Imam betyder ledare. För mig är det tydligt att det handlar om ledarskap. Det är viktigt att muslimska kvinnor får vara med i ledningen i alla sammanhang. Många kvinnor vänder sig till med mig med olika problem och vill veta vad islam säger.

Vilka reaktioner möter du som imam?– Bland muslimer finns olika åsikter om det. Många tycker väldigt illa om det. De säger att det inte är tillåtet för kvinnor. Men ska man hävda det måste man ha bevis också.

Accepteras du av manliga imamer här?– Nej, har man inget skägg så ifrågasätts man … haha. Som alla förändringar tar det tid. Jag är en som säger emot. Jag är ganska jobbig för dem. Det blir provoceranade. Jag blir en förebild för kvinnor som de inte vill ha.

Ser du islam som en kvinnoförtryckande religion?– Nej, problemen finns hos muslimer, inte i isalm. Det finns mycket orättvisor som har med tradition och kultur att göra.

Är du feminist?– Jag är feminist enligt islam. Vissa feminister säger att vi ska slänga slöjan och förändra allt – men tänk om jag vill ha slöjan då?

Tycker du att det är okej som muslimsk kvinna att inte ha slöja?– Javisst. Det finns massor med kvinnor som inte har det. Jag valde det själv. Den blir fötryckande och kränkande bara om någon tvingar någon att ha slöja.

Kommer det fler kvinnliga imamer?– Jag hoppas det, att många vågar och att fler blir intresserade av att utbilda sig inom religionen.

klar

Artikellänk är kopierad

Ulrica Widsell
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro