ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här måste patienterna gå en halv kilometer till bussen

Josefin Svenberg · 7 Nov 2013
Uppdaterad 7 Nov 2013

Äldre, sjuka och nyopererade som åker kollektivt till Järva närsjukhus måste numera promenera en halv kilometer eftersom busshållplatsen har flyttats. Om hållplatsen någonsin kommer tillbaka är oklart.

klar

Artikellänk är kopierad

Felix Asare besöker Järva vårdcentral regelbundet. Haltandes fram får han gå den långa vägen från den nya hållplatsen. Det längre avståndet har gjort att hans vandring tar 25 minuter längre än tidigare. ”Jag måste åka hemifrån mycket tidigare nu eftersom det tar så lång tid för mig att gå.”
Felix Asare besöker Järva vårdcentral regelbundet. Haltandes fram får han gå den långa vägen från den nya hållplatsen. Det längre avståndet har gjort att hans vandring tar 25 minuter längre än tidigare. ”Jag måste åka hemifrån mycket tidigare nu eftersom det tar så lång tid för mig att gå.”Foto: Natanael Johansson

Byggnationerna i Rinkeby i samband med det stora E18-projektet påverkar även busstrafiken i området.

Sedan den 21 september är busshållplatsen Rinkeby allé precis utanför Järva sjukhus indragen, vilket innebär att patienter som åker kollektivt får promenera ungefär 500 meter från hållplatsen i Rinkeby centrum eller den nyinsatta Rinkebysvängen.

– Det orsakar stora problem för patienterna – många är helt slut när de väl har kommit fram hit. Det handlar om många äldre och svaga människor, men även yngre som är nyopererade slår det ju hårt mot, säger Yvonne Willemsen som arbetar på Järva Närsjukhus medicinska röntgen.

Nu har sjukhuset samlat in hundratals namnunderskrifter till en protestlista som har skickats till Stockholms stad och SL. Det är Arriva som har gjort busstrafikens omläggning och enligt dem har man utrett olika alternativ.

– Vid den ordinarie hållplatsen blir det för trångt för bussarna att vända på grund av bygget. Den nya hållplatsen är den närmast sjukhuset där bussarna kan vända, säger Arrivas kommunikationschef Tomas Hedenius.

I framtiden ska en bro med bussgata byggas mellan Rinkeby allé och Ursvik i Sundbyberg, och då kommer säkerligen busshållplatserna att vara på andra platser.

– Men det dröjer ju. Så som det ser ut nu kommer de här hållplatserna att gälla tills vidare för vår del, säger Tomas Hedenius på Arriva.

Förutom patienter är det många andra som påverkas av den indragna hållplatsen. En av dem är Anna Eriksson på Svenska Kennelklubben, vars kansli finns i samma byggnad som sjukhuset.

– Jag åker buss till jobbet varje dag och får ständigt hjälpa patienter som inte hittar eller har svårt att ta sig till sjukhuset. Ur säkerhetssynpunkt känns det inte heller bra att så många ska gå den här sträckan längs bilvägen – nu när det blir mörkt och halt är det bara en tidsfråga innan det händer en olycka, säger Anna Eriksson.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro