ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här misshandlas busspassageraren

John Lindblom · 21 Maj 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

Tumult efter tillsägelse om att släcka cigaretten

klar

Artikellänk är kopierad

MISSHANDELSDOM. Här på bilderna intill misshandlas en 49-årig man av fem unga män som sparkar och slår honom över 100 gånger under åtta minuter. Upprinnelsen till bråket: en tillsägelse om att släcka en cigarett.

Tack vare en filmsekvens från en mobiltelefon kunde tingsrätten nyligen fälla flera personer, mot sitt nekande, för den brutala misshandeln i SL-bussen.– Jag förstår fortfarande inte varför jag inte fick fler frakturer och skador, säger 49-åringen som i dag är delvis förlamad.

Den fällande domen för misshandeln bottnar i en händelse i juni förra året på en SL-buss mellan Årsta och Västerhaninge.Paret var på väg hem från Årsta havsbad mot Västerhaninge. 49-åringens sambo vädjade till en ung kvinna att sluta röka men fick då ett knytnävsslag som svar, varpå hennes man lade sig i bråket. Videofilmen från den äldre mannens mobiltelefon visar att fler personer var delaktiga i misshandeln men åklagaren valde att begränsa sig.

Totalt tre personer fälldes för misshandel. En 17-årig pojkvän till den cigarettrökande unga kvinnan var mest drivande i misshandeln men klarade sig undan med ungdomstjänst på grund av sin låga ålder. Övriga fick villkorligt. Den unga kvinnan som rökte har nyligen överklagat sin villkorliga dom till hovrätten. – Efter händelsen åker vi inte kollektivt längre. Möjligen gör vi det när SL sätter in kameror i alla bussar, säger den 49-årige mannen.

Kamera på alla bussar inom ett år

SÄKERHET. SL genomför en jättesatsning på kamera-övervakning i bussar för att skapa en tryggare resmiljö. Att installera kameror i alla SL-bussar inom ett år kostar 125 miljoner kronor.

Över 200 incidenter om hot och våld rapporteras varje år in av SL:s bussentreprenörer.– Den fällande domen av den brutala misshandeln mot samboparet understryker att satsningen är nödvändig. Våldet och skadegörelsen i bussarna bara fortsätter, säger Henrik Virro, projektledare för SL:s kamerasatsning i bussarna.Totalt ska drygt 2 000 utrustas med vardera fem kameror på olika platser i fordonet. Bland annat får förardelen två kameror i syfte att avskräcka våld, hot och rånförsök mot busschauffören.Ett 20-tal bussar i söderort förseddes i april med kameror.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro