ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här möter Kim Jong-Un Kinas president

Malin Jansson · 28 Mar 2018
Uppdaterad 28 Mar 2018
Nordkoreas diktator Kim Jong-Un skakar hand med Kinas president Xi Jinping.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un skakar hand med Kinas president Xi Jinping. Foto: TT


Efter dagar av spekulationer bekräftas nu att Kina haft besök av Nordkoreas diktator Kim Jong-Un.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt nyhetsbyrån Nya Kina anlände Kim Jong-Un på söndagen och stannade under tre dagar fram till i går onsdag – utlandsbesöket är det första för den nordkoreanska ledaren som inte lämnat hemlandet sedan det att han tog makten 2011.

– Det fanns inga tvivel om att min första utlandsvistelse skulle bli i Kinas huvudstad, sa Kim Jong-Un enligt den nordkoreanska nyhetsbyrån KCNA, rapporterar AFP.

Kim Jong-Un ska under samtalen ha bekräftat att han är redo att hålla ett möte med USA:s president Donald Trump i maj. Diktatorn ska även återigen uppget sig vara villig för en kärnvapennedrustning, skriver Nya Kina.

För Kinas del är inbjudan ett sätt för Xi Jinping att försäkra sig om landets roll som den självklara regionala stormakten inför det planerade toppmötet, resonerar BBC:s Ankit Panda i en analys, som menar att besöket också visar att Kim Jong-Un nu antar rollen som en statsman.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Jansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro