ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Har ni tid för hatet på Facebook också, Aftonbladet?

Jack Werner · 12 Feb 2015
Uppdaterad 12 Feb 2015
Aftonbladets löpsedel (11/2-15) om granskningen av näthatet på Flashback.

Aftonbladets löpsedel (11/2-15) om granskningen av näthatet på Flashback.


klar

Artikellänk är kopierad

Aftonbladets granskning av vad anonyma hatare skriver på Flashback får svenska mediedebattörer att klia sig i huvudet. Metros Jack Werner nöjer sig med att påpeka att det värsta hatet inte alltid är det anonyma.

Jag sitter och läser vad folk skriver om Mona Sahlin på nätet. "Snälla gud gör så dåren får en kula i huvudet”, till exempel. ”Spärra in fanskapet” , tycker någon annan. ”Retroaktiv abort vore något....”, föreslår en tredje.

Samtidigt snurrar en skärmdump runt på Twitter, med kommentarer från människor som ondgör sig över den nioåring som nyligen upplevde sitt första möte med svenska väktare. "Ge honom stryk så skiten skvätter om honom", tycker någon. En annan tycker vi ska ”skicka ut ungfan nu med detsamma”. När jag skriver detta är nioåringen, som är i Sverige utan föräldrar eller framtid, på flykt från det samhälle som mött honom med våld. Försvunnen.

Aftonbladet har i dagarna sökt det svenska hatet, och de har letat bland de anonyma. Tidningen har, med hjälp av aktivist-journalisterna Researchgruppen, ägnat sig åt att avslöja näthatare på forumet Flashback. Såväl SD-medarbetare och miljöpartister som skogsarbetare och högskolestudenter har hamnat under lupp, fått stå för sitt hat.

Aftonbladets egna medarbetare tycks genomgående tvärsäkra på att granskningen är foolproof, men dess övriga mottagande speglas bäst i IDG-nyhetschefen Marcus Jerrängs ambivalens. Han benar i en resonerande text ut sina många olika tankar, och landar i att vad historieskrivningen än skulle bli så har synen på Flashback och anonym yttrandefrihet för alltid förändrats. 

Inte heller jag vill ta ställning i den större frågan, men en sak vill jag påpeka. Det svenska hatet finns inte uteslutande bland de anonyma.

Aftonbladet är noga med att framhäva Flashback som roten till alltings ont – ”en dypöl”, för att låna ledarskribentens Anders Lindbergs ord. Men citaten i början av texten, där svenskar mitt ibland oss tigger om nackskott för Mona Sahlin och vill spöa upp nioåringar, är skrivna öppet. På en plats där liknande hat tidigare spritts öppet. Då som nu, med upphovsmännens namn tronande vid sidan, bredvid barnbilder och relationsstatusar. På Facebook.

De flesta grisarna i hatets dypöl finns faktiskt​ på Facebook.  Har Aftonbladet månne tid att ta itu med dem också?

LÄS MER: Jack Werner: Jag förstår de som nu är oroliga på Flashback

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro