ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här öppnar landets första akutmottagning för våldtagna män

Emma Kirkhoff · 17 Jun 2015
Uppdaterad 17 Jun 2015

Snart öppnar landets första akutmottagning för våldtagna pojkar och män. Det är våldtäktsmottagningen för kvinnor på Södersjukhuset i Stockholm som i höst kommer att börja ta emot även män som har blivit utsatta för sexuella övergrepp.

klar

Artikellänk är kopierad

Provtagningsutrustning på Södersjukhusets mottagning för våldtagna kvinnor.
Provtagningsutrustning på Södersjukhusets mottagning för våldtagna kvinnor.Foto: Yvonne Åsell/TT

Akutmottagningen för våldtagna kvinnor har funnits på Södersjukhuset i Stockholm i tio år, och mellan 600 och 700 våldtagna kvinnor söker vård där varje år. På mottagningen jobbar specialutbildad personal som dygnet runt är beredda på att ta emot kvinnor som har blivit utsatta för våldtäkt.

LÄS MER
Fler män anmäler våldtäkt

Och snart är även män välkomna till mottagningen. I oktober blir man nämligen den första akutmottagningen i landet som tar emot pojkar och män som har blivit utsatta för våldtäkt, rapporterar Sveriges radio.

Enligt mottagningens överläkare Lotti Helström visar studier att våldtäkter mot män än mycket vanligare än många tror. Hon tycker att män som har utsatts för våldtäkt behöver få mer och bättre stöd än vad de får i dag. 

– Den allmänna uppfattningen är att män inte kan våldtas, men man ser också i studier att hälsoeffekterna är större för män, både när det gäller kroppslig och psykisk hälsa. Det är en orättvisa att män inte får samma service när de är utsatta. De mår ännu sämre än vad kvinnorna gör och behöver ett bättre omhändertagande än de har fått, säger Lotti Helström till Sveriges Radio. 

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet amäldes förra året 370 våldtäkter på män och pojkar, men mörkertalet är troligtvis stort, rapporterar Sveriges radio.

LÄS MER
Jag vill leva i ett samhälle som lär män att inte våldta

Södersjukhuset räknar med att ett par män i månaden kommer att söka vård på våldtäktsmottagningen från och med i höst. Enligt Lotti Helström begås de allra flesta våldtäkter på män av en annan man.

– Det kan vara förvirrande för den personliga och den sexuella identiteten att ha varit utsatt för det här. Det är en av svårigheterna som vi måste möta, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Emma Kirkhoff
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro