ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här övar SD skarpt

Gustav Jakobsson · 17 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
– Hej, vi kommer från Sverigedemokraterna. Arne Steen och Mikael Jansson försöker nå ut till väljare genom att knacka dörr, men få vill ta emot broschyrer.

– Hej, vi kommer från Sverigedemokraterna. Arne Steen och Mikael Jansson försöker nå ut till väljare genom att knacka dörr, men få vill ta emot broschyrer. Foto: Christina Blom


klar

Artikellänk är kopierad

  Kyrkovalet betyder inte så mycket för svenska folket. Men Sverigedemokraterna använder det som generalrepetition inför riksdagsvalet.Om mindre än ett år är det skarpt läge. Då går svenskarna till  valurnorna och Sverige-  demokraterna, som visar över 4-procentsspärren i mätning efter mätning, har gjort klart att de tänker göra allt för att ta sig in i riksdagen. På söndag hålls genrepet.– Kyrkovalet är viktigt för SD eftersom det är en skarp övning inför riksdagsvalet, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren.I övrigt är kyrkovalet inte speciellt viktigt – enligt svenskarna. I valet 2005 gick runt 10 procent och röstade.– Men SD får träna på hur man bedriver valrörelse – hur man trycker upp valsedlar, hur man skickar ut material. Sådana saker är extra viktiga, för de är ett så ungt parti.Ljunggren får medhåll av författaren Anna-Lena Lodenius som följt SD:– Det är också ett sätt att synas och hitta nya kontaktytor. Ju fler ställen partiet finns representerade på, desto mer normaliseras partiet.I årets kyrkoval kandiderar SD med folk på fler ställen än i valet 2005. Det är en medveten satsning på att öka sin täckning över landet, menar forskare som Metro talat med. – Ett bra kyrkoval kan hjälpa oss i riksdagsvalet. Om det går bra får partiet positiv uppmärksamhet. Vi kan visa att vi fortsätter öka, säger SD-ordförande Jimmie Åkesson.Partiet ökade 2005 från två till fyra mandat i kyrkomötet och har i år gått ut med att man har en målsättning på tio mandat. Samtidigt har de fått ta emot kritik för att inte egentligen bry sig om de kyrkopolitiska frågorna – något Jimmie Åkesson tillbakavisar. – Det vet jag inte ens hur jag ska besvara, säger han.– Huvudfrågan vi går till val på är kyrkans roll som traditionsbärare. Till exempel traditionen att man vid skolavslutningar sjunger Den blomstertid nu kommer. Den håller på att avvecklas.Men enligt Anna-Lena Lodenius är det andra frågor partiet driver egentligen:– De vill motarbeta islam, gränsöverbygganden mellan kulturer och religioner och de är emot homoäktenskap.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustav Jakobsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro