ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här protesterar de mot nazisterna i Almedalen

Johan Wikén, Linnea Bergman · 5 Jul 2018
Uppdaterad 5 Jul 2018

Nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen, NMR, höll på torsdagen sitt första torgmöte i Visby. De möttes under dagen av tusentals människor som protesterade mot nazism.

klar

Artikellänk är kopierad

Under torsdagen gick den färgglada ”mångfaldsparaden” genom Visbys gator, skanderande ”inga rasister på våra gator”. Bara en stund senare höll Nordiska motståndsrörelsen sitt första av tre torgmöten i Visby hamn.

– Har ni inte läst historieböckerna?, var ett av utropen som Nordiska motståndsrörelsen möttes av. Men tillställningen gick lugnt till.

Under onsdagen och torsdagen uppstod dock flera hotfulla och våldsamma situationer där Nordiska motståndsrörelsen, NMR, var inblandade.

Nordiska motståndsrörelsen höll torgmöte i Almedalen under torsdagen. Foto: Linnea Johansson.
Nordiska motståndsrörelsen höll torgmöte i Almedalen under torsdagen. Foto: Linnea Johansson.

Bland annat skadades en kvinna utanför Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält i Almedalen i samband med att NMR samlades där och försökte dra fram en banderoll. Kvinnan ska ha dragits ner på marken.

I RFSL:s ”mångfaldsparad” deltog tusentals i protest mot nazismen. I paraden gick bland andra Jan Björklund, Gustav Fridolin, Gudrun Schyman och Tobias Billström.

Josefine Johansson, 16, var en av dem som tog fajten med Nordiska motståndsrörelsen. I samband med paraden blev en man kallad för ”pizzabagare” av en av NMR:s medlemmar och Josefine tog då ställning för mannen i en diskussion.

– Jag är för yttrandefrihet, men om man kränker andra människor så ska man inte få göra så. Det är sjukt, de driver ju en politik där man delar upp olika människor i olika raser som inte så få blandas. Det är otroligt fel.

Mångfaldsparaden lockade tusentals människor som tågade i Visby på torsdagen. Foto: Linnea Johansson.
Mångfaldsparaden lockade tusentals människor som tågade i Visby på torsdagen. Foto: Linnea Johansson.

Nordiska motståndsrörelsen fick avslag när de ansökte om att få ha tält i Almedalsparken. Senare beviljades den nazistiska organisationen att få hålla en timmes långa torgmöten vid tre tillfällen, torsdag till lördag, på en särskild plats.

I veckan stod det klart att NMR även beviljats att ha ett bokbord, alltså en allmän sammankomst, på Södertorg i Visby redan från tisdagen.

Platsen ligger nära den lokal där RFSL hyr in sig vilket resulterade i att RFSL Ungdom ställde in sin närvaro i Almedalen.

Men det var först på onsdagen som de visade en tydlig närvaro. När Annie Lööf höll sitt tal på onsdagskvällen försökte NMR störa C-ledaren. Men de tystades av publiken. Bland annat bildade organisationen Kriminellas revansch i samhället, Kris, en mur runt dem.

– Vi ville visa trygghet, det är min tanke med att stå här och jag kan bara svara för mig. Men jag tror fler känner så. Vi ville visa solidaritet, sa en medlem i Kris till Metro.

Deras agerande berörde och hyllades av många.

– De äger Almedalen alltså. Jag fick tårar i ögonen. När de kom och ställde sig runt nazisterna var det bästa som har hänt. Jag är så stolt över dem, att ha vänt sitt liv på det sättet och sedan stå upp mot hatet, sa besökaren Lennart Wennberg efter talet.

Nordiska motståndsrörelsen möttes bland annat av clowner, bajskorvar och Kris under sitt torgmöte i Visby. Foto: Linnea Johansson.
Nordiska motståndsrörelsen möttes bland annat av clowner, bajskorvar och Kris under sitt torgmöte i Visby. Foto: Linnea Johansson.
pil
Fakta: Nordiska motståndsrörelsen

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, är en våldsbejakande nazistisk organisation. Organisationen bildades 1997, då under namnet Svenska motståndsrörelsen.

I höst ställer de upp i riksdagsvalet för första gången samt i kommunval i Boden, Kungälv och Ludvika.

klar

Artikellänk är kopierad

Johan Wikén
Linnea Bergman
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro