ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här provar Metros reporter ett tefat

Moa Kärnstrand · 7 Nov 2013
Uppdaterad 8 Nov 2013
Bara en prototyp ännu, men man kan lätt föreställa sig känslan av att flyga sitt eget tefat.

Bara en prototyp ännu, men man kan lätt föreställa sig känslan av att flyga sitt eget tefat. Foto: Lena Garnold


Här flyger Metros reporter tefat. Eller inte flyger kanske, men provsitter det första person-tefatet. I helgen visas det upp på mässan i Göteborg tillsammans med bland annat en vattendriven mobilladdare.

klar

Artikellänk är kopierad

Lite plastig känns den, prototypen av världens första flygande person-tefat YouFly. Besvikelsen var svår vid beskedet att det tefat som just nu finns på Svenska Mässan i Göteborg och som levererats från ett företag i Australien, inte går att flyga med - ännu. – Man kan köpa en nu och så levereras den 2015, säger Glenn Nøstdahl, strategisk chef för Entecho, företaget bakom. Tefatet, som är tänkt för privatpersoner, kommer att flyga på riktigt och styrs med en joystick. Även om själva tekniken, som egentligen är en massa rotorblad inuti själva "dounuten", fungerar att flyga med på upp till 300 meters höjd kommer det inte att vara tillåtet. – Vi måste spärra den på 2 meters höjd, enligt Luftfartsmyndigheterna. Om man kör den som bruksfordon, säger Glenn Nøstdahl. Man får inte heller köra ovanför jobbiga bilköer, utan måste enligt reglerna hålla sig över öppen mark och vatten. Än så länge i allafall. – Det tar nog ett tag innan vi kan konkurrera med bilen. Men i en framtid kan man köra den till jobbet. Tre personer har än så länge beställt ett tefat. På marknaden kommer den att kosta drygt 250 000 kronor för ett enmansfat. Tremansfaten blir något dyrare. Högteknologimässan New-Tech hålls för första gången i Sverige i helgen. Bland utställarna finns, förutom tefatet, bland annat den svenskuppfunna laddaren Powertrekk som laddar på - vatten och salt. – Den laddar allt elektriskt och fungerar genom att man fyller den med vatten som reagerar med ett slags salt och blir till en energikälla, säger Quentin Bird, en av de ansvariga för mässan.

klar

Artikellänk är kopierad

Moa Kärnstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro