ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här röker ungdomarna mer gräs än cigaretter

· 1 Sep 2015
Uppdaterad 1 Sep 2015

Ungdomar på amerikanska universitet röker mer marijuana än vanliga cigaretter, visar en ny studie. Och fler testar amfetamin – dubbelt så många som för sju år sedan.

klar

Artikellänk är kopierad

University of Michigan har undersökt drogvanorna hos studenter i hela USA sedan 1980. Och under förra året nådde marijuanabruket en helt ny nivå. I dag röker studenterna mer marijuana än vanliga cigarretter, rapporterar NBC.

– Det är tydligt att det under de senaste sju eller åtta åren har funnits en ökning i marijuanabruket bland landets universitetstudenter. Och det här går i stort parallellt med en ökning vi har sett bland high school-elever, säger forskningsledaren Lloyd Johnston.

Nästan sex procent av alla tillfrågade studenter uppgav att de röker marijuana med en daglig eller näst intill daglig regelbundenhet. Fem procent rökte cigaretter – en minskning från 1999, då nästan var femte student gjorde det. Ökningen följer en våg där flera amerikanska stater valt att legalisera drogen.

LÄS MER
Droger säljs öppet på Sveriges gator – langarna så unga som 12 år

Dessutom har mer än var tionde student testat amfetamin. För sju år sedan var det knappt sex procent som hade provat drogen och nu är det nästan dubbelt så många. Enligt Lloyd Johnston kan det vara så att studenter försöker ”hitta sätt att prestera bättre i skolan”.

Användningen av syntetisk marijuana, i Sverige mest känt som spice, var försvinnande liten förra året. På bara tre år har det gått från över sju till under en procent.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro