ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här säkras bevisen efter IT-bovarna

Mia Odeh · 9 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Efter alla tv-serier som handlar om kriminaltekniker och deras arbete kan man anta att Håkan Bergstedt har världens mest spännande arbetsplats på Statens kriminaltekniska laboratorium. 

Efter alla tv-serier som handlar om kriminaltekniker och deras arbete kan man anta att Håkan Bergstedt har världens mest spännande arbetsplats på Statens kriminaltekniska laboratorium.  Foto: Ola Axman


Metro Teknik beröker Linköpings CSI-labb

klar

Artikellänk är kopierad

COVERN. Nästan alla brott som begås i dag har en anknytning till IT. Polisen samlar och undersöker bevis så långt de kan, men när varken polisen eller Rikskriminalen kommer längre är det Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, som tar över.– Utredningen kring Pirate Bay är en av de största som polisen haft hand om där SKL bidragit med sin spetskompetens, säger Håkan Bergstedt, enhetschef för SKL:s datagrupp.

Ett nytt ärende på SKL börjar med att polisen ger uppdraget att hitta den information som behövs för att knyta en person till ett brott samtidigt som beslagtaget material skickas till labbet. Det kan gälla exempelvis en misstänkt manipulation av ljudinspelningar, förfalskade pass eller innehav av barnpornografi.Undersökningar av datorer kan gälla allt från en enstaka hårddisk till en hel serverhall. I fallet med Pirate Bay var materialets storlek gigantiskt – över 130 servrar beslagtogs. När forensikerna undersöker en beslagtagen dator är försiktighet A och O. Spårning av fingeravtryck görs innan datorn kan öppnas upp, och sökningar i hårddiskar görs aldrig i originaldisken. I stället görs en exakt kopia av disken eftersom risken finns att något ändras och information skrivs över. För att skydda kretsarna från statisk elektricitet är golvet och skorna i labbet specialgjorda för att leda bort spänningar.

Syftet med att undersöka materialet i fallet med Pirate Bay var att kartlägga hur fildelningen gått till med hjälp av Bittorrenttjänsten. Med hjälp av resultaten hoppas åklagaren utröna i vems dator de misstänkta brotten kan ha ägt rum.

SKL:s uppgift blev att analysera var i utrustningen informationen fanns. Av deras undersökning drog åklagaren slutsatsen att det inte kunde hävdas att upphovsrättsligt skyddade verk överfördes via själva hemsidan Piratebay.org. Den totala undersökningen har hittills tagit ungefär två år och resultatet från SKL väntas bli dryftat i en förmodat utdragen rättegång med stark mediebevakning. Men vid det laget är ärendet ur SKL:s händer. Det händer visserligen att forensikerna följer upp hur fall de jobbat med slutar. Dels för att de vill veta vad domstolarna vill ha för bevis i liknande fall, dels också av ren nyfikenhet.

Arbetet går nästan aldrig på rutin.– Jobbet skulle gå enklare om alla ärenden var likadana, men det är alltid nya utmaningar. Det är ett riktigt problemlösarjobb, säger Håkan Berg­stedt. 

900 riksdaler för ett stycke DNA-matchning.
900 riksdaler för ett stycke DNA-matchning.

Även privatpersoner kan beställa DNA-matchning

UNDERSÖKNING. Även privatpersoner kan beställa undersökningar från SKL, men om en dator som lämnas in visar sig innehålla illegalt material görs en polis­anmälan av forensikerna.

Andra ärenden som går att beställa är undersök­ningar av misstänkt för­falskade signaturer på exempelvis testamenten eller DNA-jämförelser av främst saliv. SKL gör 30 000 DNA-tester per år. Resultaten förs in i ett register där de får lagras i högst 30 år, eller tio år efter det att en person har avtjänat sitt straff.

Att beställa en DNA-matchning kostar 900 kronor för en privatperson.     

Ny ”CSI”-utbildning startar på Uppsala universitet

UTREDNING. Till hösten startar en tvåårig kriminaltekniksutbildning vid Uppsala universitet. Brottsutredningar i dag består ofta av alltmer avancerad teknisk bevisning vilket skapat en växande arbetsmarknad för kriminaltekniker. Utbildningen är tvärvetenskaplig och innehåller bland annat rättsmedicinska undersökningar och spårsäkring på brottsplatser.   

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro