ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här säljs lejonens liv till rika turister: "Det är en snuskig industri"

Joel Linde · 30 Jul 2015
Uppdaterad 20 Aug 2015
"Priserna går från 12 500 till 58 000 dollar (108 000 - 500 000 kronor) beroende på hannarnas storlek", står det i beskrivningen.

"Priserna går från 12 500 till 58 000 dollar (108 000 - 500 000 kronor) beroende på hannarnas storlek", står det i beskrivningen.


Lejonet Cecil var inte det enda djuret som blivit slaktat på ett brutalt sätt. Det pågår hela tiden och det är en makaber industri som omsätter stora pengar, säger Allan Carlson på WWF.

klar

Artikellänk är kopierad

Internet har svämmat över med artiklar om lejonet Cecil, som blev brutalt dödat i Zimbabwe av en amerikansk tandläkare. Allan Carlson, talesperson för Afrika, tjuvjakt och biologisk mångfald på Världsnaturfonden (WWF), säger att Cecil kanske dog för en god sak, om uppmärksamheten kan hjälpa till att få stopp på den makabra jakten.

– Det som är bra med fallet Cecil är att ämnet lyfts upp och fått stor spridning. Nu har allmänheten väldigt god kännedom om detta.

Allan Carlson säger att sättet som troféjägarna dödar djuren är makabert, och att jakten sker inom högst tvivelaktiga regelverk. Djuren får endast skjutas inom vissa områden, och det ska alltid ske en bedömning så att man skjuter till exempel de äldre djuren som redan är skilt från flocken. Men rika människor från väst och arabländerna gör att detta inte efterföljs, menar han.

– Pengarna driver systemet. När de är där ute i vildmarken vill guiderna tillfredsställa kunden som har betalat stora pengar för att få skjuta det där djuret. Och hela den gruppen är också väldigt lobbystark, så det är svårt att rå på dem.

Lejonet Cecil lurades och dödades av turist med pilbåge

Allan Carlson beskriver hur lejon föds upp för att bli byten åt rika jaktturister. Bilder på lejonen läggs upp på hemsidor där jägare och får se hur mycket de kostar, och där kan de ”beställa” vilket lejon de vill skjuta. Sedan matas lejonet in i ett jaktområde dit den betalande kunden kör in och skjuter det. Och innan dess görs pengar på att turister kan komma och kela med de unga lejonen som inte ännu blivit stora nog för att jagas.

– Det är en riktigt snuskig industri. Man kallar det för "canned hunting". Man släpper ut lejonet på en plats där det aldrig har varit förut. Han får gå runt där ett par dagar, helt vilset och försöka förstå var han har hamnat, sen kommer jägaren med bil och skjuter det. Det är makabert. Det finns ingen jakt i det.

Amerikansk tandläkare erkänner: Jag dödade lejonet Cecil

Vad man än tycker om det så är denna typ av jakt fortfarande tillåten i stor skala, men att locka ut djur ur skyddade områden är inte tillåtet. Och det var det som hände med lejonet Cecil.

– Han (tandläkaren) pratar om att han är chockad över att det gick till så här, men det är nonsens. Vid alla vägar in i nationalparker står det när man kommer in, det finns gränsmarkeringar och allt möjligt. Det finns inget tvivel om vad de gjorde. De borde åka tid ganska rejält, men det får ju juristerna reda ut.

Att jaga till exempel antiloper är att likställa med jakt på rådjur eller vildsvin i Sverige, vilket är nödvändigt för populationens hälsa och för invånarna, menar Allan Carlson. Men jakten på de mer karismatiska djuren, som han kallar dem, är förkastlig.

– Vi håller på att utrota elefanter och noshörningar i snabb takt, och även lejon och leopard. Vi pratar om mellan 7-10 år så är de så gott som borta, förutom i vissa väldigt välskyddade nationalparker. Och där vill vi inte hamna. Vi måste få en åtstramning av det här och det måste lyftas upp mer, så på det sätter var ju fallet med Cecil bra.

Slakten av Cecil yttersta beviset på vår skamliga syn på djur

Allan Carlson är Världsnaturfondens talesperson för tjuvjakt och Afrika.
Allan Carlson är Världsnaturfondens talesperson för tjuvjakt och Afrika.Foto: WWF
Conny Andersson på uppdrag som ranger med kollegan John i Zimbabwe 2014.
Conny Andersson på uppdrag som ranger med kollegan John i Zimbabwe 2014.Foto: APU

Tjuvjakten utbredd i Sverige: "'Jägarna' en blek kopia av verkligheten"

Tjuvjakten är inte begränsad till utlandet – det pågår även i Sverige, och det ville före detta polisen Conny Andersson ändra på genom att utbilda ”rangers” till att skydda djuren.

– Det var en stor sorg för mig och många av mina poliskollegor när vi såg att djuren utrotades i mängder i Sverige, och därför har vi startat det här för att organisera rangers som kan skydda djuren.

Stiftelsen heter Anti poaching unit, och den startades 2007. Det finns två grupper – en i Stockholm och en i Värmland – som går ut i skogarna för att rädda och skydda djur från tjuvjakt, fällor och förgiftning.

– Varje gång vi är ute hittar vi någonting som har med illegal jakt, eller faunabrott att göra. Det är fällor, kameror och förgiftningar. Jag kan säga att filmen jägarna – som är så hemsk – det är en blek kopia på verkligheten. Det är värre i verkligheten. Man tror inte det man ser.

Conny Andersson berättar att tjuvjakten är väldigt utbredd, och dold, i Sverige. Han menar också att det finns väldigt starka ekonomiska intressen bakom jakten.

– Det finns hat och ideologier där man anser att viss djur är skadedjur och inte ska få finnas. Det är ett brutalt och kränkande synsätt.

klar

Artikellänk är kopierad

Joel Linde
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro