ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här sätts rasistiska kommentarer upp på stora annonsskyltar

Åsa Larsson · 2 Dec 2015
Uppdaterad 2 Dec 2015
"Om du tvättade dig ordentligt skulle du inte vara så smutsig" – en av de mildare Facebook-kommentarerna som riktats mot mörkhyade på nätet – är en av skyltarna.

"Om du tvättade dig ordentligt skulle du inte vara så smutsig" – en av de mildare Facebook-kommentarerna som riktats mot mörkhyade på nätet – är en av skyltarna. Foto: Tomaz Coelho/Criola


Just nu sätts rasistiska kommentarer från nätet upp på stora annonsskyltar i Brasilien – i samma stad som de skrevs.

klar

Artikellänk är kopierad

"Om du tvättade dig ordentligt skulle du inte vara så smutsig." Så lyder en av Facebook-kommentarerna som nu sitter uppe vid motorvägar och köpcentrum i Brasilien. 

Människorättsgruppen Criola ligger bakom kampanjen, som går ut på att rasistiska kommentarer sätts upp på annonsytor runtom i landet. Sloganen är "Virtuell rasism, verkliga konsekvenser."►LÄS MER: Hon hänger ut sina näthatare: ”De ska fan inte få göra det anonymt” Ansiktena är pixlade, men kommentaren placeras i den stad där personen bor. Men enligt Criola handlar det inte om att hänga ut näthatarna utan att visa dem att kommentarerna har konsekvenser i verkliga livet.

– De tror att de kan sitta i hemmets lugna vrå och göra vad de vill på nätet, säger grundaren Jurema Werneck till brittiska BBC.

Kampanjen kom till i somras efter nättrakasserier mot den afrobrasilianska meteorologen Maria Júlia Coutinho. Flera av kommentarerna är tagna ur den 20 000 inlägg långa tråden.

I den senaste folkräkningen i Brasilien 2010 definierade sig åtta procent av landets befolkning som afrobrasilianer och 43 procent som "pardo", en blandad härstamning från ursprungsbefolkning, européer och afrikanska slavar.►LÄS MER: Skrev sexistisk kommentar – fick sparken I Criolas video av människors reaktioner på annonskampanjen uttrycker flera att många brasilianare är omedvetna om rasismen som riktas mot mörkhyade. Här kan du se filmen (på portugisiska):

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro