ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

"Här ska politikerna inte lägga sig i

Mary Örnborg · 22 Jun 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Namn: Åsa Torstensson. Ålder: 52. Bor: Strömstad. Familj: Särbo i Finspång. Utbildning: Socionom. Partitillhörighet: Centern. Aktiv inom politiken sedan: I början på 70-talet då jag engagerade mig i kärnkraftsfrågan. Läser helst: Deckare – har dock inte läst Thomas Bodströms deckarromaner, än.

Namn: Åsa Torstensson. Ålder: 52. Bor: Strömstad. Familj: Särbo i Finspång. Utbildning: Socionom. Partitillhörighet: Centern. Aktiv inom politiken sedan: I början på 70-talet då jag engagerade mig i kärnkraftsfrågan. Läser helst: Deckare – har dock inte läst Thomas Bodströms deckarromaner, än.


klar

Artikellänk är kopierad

Hennes uppdrag som statsråd kopplat till infrastruktur är inget man sätter sig ner och diskuterar vid köksbordet. Drivkraften hittar Åsa Torstensson genom att vara på plats runt om i Sverige för att se vad som kan förbättras.

Du sitter som ordförande i Bredbandsforum som nyligen tillsattes av regeringen. Vad är forumets uppgift?– Den omfattar två delar. När jag tillträdde som infrastrukturminister fanns det en irritation i bredbandsbranschen över att staten la sig hur utbygg­naden av bredbandet i Sverige skulle genomföras. Branschen menade att marknaden snedvrids om staten lägger sig i.

– Den andra delen handlar om att den här regeringen har stora ambitioner med sin bredbands­strategi – bland annat är målet att bredbandet ska ha en så hög kapacitet som 100 Mbit i hela Sverige till år 2020.

Hur ska ni nå dit?– Både näringslivet som utvecklar tjänster såväl som statliga myndigheter måste tillsammans jobba för att skapa den möjligheten. Bland annat genom att redan i förväg identifiera vilka hinder som ligger i vägen för utbyggnaden och gemensamt försöka lösa detta. Det här är alltså ett forum där vi ska diskutera hur vi får ihop dessa delar utan att skada konkurrensmarknaden och hur man ska kunna samarbeta för att nå målen.

När är det realistiskt att få ett 1000 Mbit-nät i Sverige?– Det varken kan eller vill jag svara på. Vi har ju satt upp ett mål till 2020 och fram till dess kan man naturligtvis fundera på vad som är möjligt och omöjligt. Det man kan vara säker på är att fram till 2020 kommer tekniken att ha utvecklats och då kanske vi har helt nya förutsättningar att ta hänsyn till.

Hur kommer det sig att vi ligger efter Japan och Sydkorea som redan i dag kan erbjuda 1000 Mbit i bredbandet?– I både Japan och Sydkorea är staten engagerad i bredbandsutbyggnaden och därför är det också de som bestämt vilka tjänster som ska tryckas ut på marknaden. Här har inte staten samma roll utan det är den privata marknaden som styr utvecklingen.

Varför använder vi inte fibernätet till allt? I dag har vi ju en kabel för TV, en för internet, en för telefon mm.– Den politiska hållningen är att alla ska kunna konkurrera med sin teknik på marknaden. Här ska inte politikerna lägga sig i hur den tekniska konkurrensen beter sig.

Till sist något som många undrar – tänker du göra något åt att det är dyrare att åka tåg  än att ta bilen eller till och med flyget ?– SJ ligger inte under mitt ansvar och jag har inte rätt att lägga mig i vilka priser de sätter. Det jag däremot kan ansvara för är att släppa in fler aktörer inom persontrafiken. På så sätt kan man bryta SJ:s monopol och ändra prisbilden för resa med tåg. Detta kommer att ske redan i höst.

klar

Artikellänk är kopierad

Mary Örnborg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro