ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här sker rånet mitt framför polisens hemliga kamera – se filmen

Karl Enn Henricsson · 10 Jan 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

Polisen spanade i hemlighet på kriminella. Mitt framför polisens kamera attackerades en man med hjälp av en påk. Två personer dömdes för rån och försök till grov utpressning.

klar

Artikellänk är kopierad

I slutet av mars filmade polisen en grupp personer som befann sig i Märsta. ”Vid filmtillfällena befinner jag mig ca 75 mer ifrån”, skrev en polis i ett PM daterat i april. ”När jag tittar på filmen i efterhand, så noterar jag att NN vid ett tillfälle slår målsäganden i ansiktet och att han några minuter senare även slår målsäganden två gånger över höger hand med en större träpåk”.

Män dömdes för rånet

Offret identifierades, och under sommaren greps flera personer. Offret berättade att det i botten fanns en narkotikaskuld, som han skulle ha betalat av, men att han krävdes på mer pengar. När han i slutet av mars träffade gänget i Märsta ska han ha blivit hotad med att få en kula i benet. En av männen bar kniv och det diskuterades vilket av offrets fingrar som skulle skäras av, enligt offret.

En 18-åring och en 25-årig man åtalades för rån och försök till grov utpressning.

18-åringen har berättat att han slog offret för att han var arg, men att det inte hade med någon skuld att göra.

25-åringen berättade att han var på platsen för att hjälpa offret att bli av med en skuld.

Men tingsrätten sågade männens förklaringar, och ansåg att offrets berättelse var trovärdig. Rätten ansåg att polisens filmsekvenser delvis varit mörka och svåra att dra slutsatser av, men att det i materialet tydligt syns hur 18-åringen utdelar slag mot offret.

”Negativ påverkan på lokalsamhället”

18-åringen dömdes för rån och försök till grov utpressning till skyddstillsyn kombinerat med tre månaders fängelse. 25-åringen dömdes för samma brott och för narkotikabrott och ringa vapenbrott till fängelse i två år och nio månader.

Enligt polisen har 25-åringen ”en relation till organiserad brottslighet samt att brottsligheten har en negativ påverkan på lokalsamhället. Närverket har konfliktytor mot andra kriminella nätverk och aktörer, och risken för våld bedöms som hög vid konfrontation”.

Delar av tingsrättens dom har överklagats till hovrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro