ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Har skrivit världshits till andra – nu satsar Shy Nodi på att slå igenom som artist

Natalie Demirian · 23 Nov 2018
Uppdaterad 23 Nov 2018
Nirob "Shy Nodi" Islam.

Nirob "Shy Nodi" Islam. Foto: Hampus Hjellström


Shy Nodi slog igenom som låtskrivare med superhitten The ocean”. Nu satsar han på en solokarriär som artist. "Jag tror att det alltid har funnits i kikaren för mig", säger han.

klar

Artikellänk är kopierad

Shy Nodi, som egentligen heter Nirob Islam, berättar att han bestämde sig för att satsa på sin dröm om att jobba med musik efter att ha läst Paulo Coelhos bok ”Alkemisten”.

– Jag pluggade biomedicin på Karolinska på den tiden, för att jag inte fick hålla på med musik för mina föräldrar. De tyckte att jag skulle ha en akademisk utbildning. Samma natt som jag läste ut boken drömde jag att jag låg på min dödsbädd och att jag ångrade en massa saker i livet. Det är något jag verkligen är rädd för. När jag vaknade kände jag att jag behövde hoppa av utbildningen och ge musiken en chans.

25-åringen säger att hans föräldrar först blev väldigt besvikna. Men när han sedan kom in på Musikmakarna i Örnsköldsvik sa de att han får två år på sig att satsa på musikdrömmen.

– I dag är de stoltare än vad jag är. De förstår att det var rätt beslut.

Prisad för låtskrivandet

Det var år 2016 som han fick sitt internationella genombrott, som en av låtskrivarna bakom Mike Perry och Shy Martins prisbelönade hitlåt ”The ocean”, som har fler än en halv miljard lyssningar enbart på Spotify. Nu pågår en rättsprocess kring hur låtens royaltypengar ska fördels.

– Det viktigaste jag har lärt mig är att sådant där händer mycket oftare än vad det skrivs om. Man får hantera den delen också. När pengar kommer in i bilden så förändras mycket, säger Shy Nodi.

Därefter har han, tillsammans med sin låtskrivarpartner Shy Martin (Sara Hjellström), skrivit låtar till artister som The Chainsmokers, Jesse Glynne och Astrid S. Dessutom har duon vunnit priser på Grammis, P3 guld, Denniz Pop Awards och Musikförläggarnas pris för sina låtskrivarinsatser.

– Det är inte därför man gör det, men det är så himla fint att se att folk uppskattar det man gör. Det är otroligt hedrande.

Jobbar med flickvännen

Duon träffades på Musikmakarna och är också ett par i verkligheten.

– Jag tror att det hade varit annorlunda om vi hade jobbat på kontor eller så. Men i och med att det är musik och man pratar och skriver om känslor så är det väldigt lätt att skriva med någon som förstår en till hundra procent. Sara och jag känner varandra på ett annat sätt än när man sitter och jobbar med andra låtskrivare.

Artistnamnen kom de på under en kurs på Musikmakarna där de skulle ”skapa en artist”.

– Jag tyckte att Sara var lite blyg då. Då sa hon att ”min tvillingbror heter Martin och var alltid blyg när vi var små”. Och samma sak med mig, att min storasyster, som heter Nodi, också var blyg. Så våra artistnamn blev som en hyllning till våra syskon.

Satsar på solokarriär

Nu satsar Shy Nodi på en karriär som soloartist, samtidigt som han kommer att fortsätta att skriva låtar till andra artister.

Hans andra singel, ”No vibe”, har precis släppts och nästa år planerar han att släppa sitt debutalbum.

– Jag tror att det alltid har funnits i kikaren för mig. Det är jättekul att skriva för andra och det är så min karriär började, men det är inte lika kompromisslöst. Nu ville jag skriva musik helt ofiltrerat utifrån vad jag känner.

”No vibe” säger han fungerar som en påminnelse till sig själv om att inte fastna i det materiella.

– Min pappa brukar säga att ”hur mycket du än jobbar Nirob, så kommer du aldrig kunna ta med dig pengarna till graven”. Jag tänker mycket på det, att försöka prioritera vänner och familj och inte fokusera på det materiella. Jag tror att pengar förändrar många människor och jag vill inte hamna i det spåret. Så det är en påminnelse om att hålla fötterna på jorden.

pil
Fakta: Shy Nodi

Namn: Nirob Islam.Ålder: 25 gammal.Bor: I Stockholm.Gör: Låtskrivare och artist. Har skrivit låtar till artister som The Chainsmokers, Jess Glynne, Astrid S och Mike Perry med låtskrivarpartnern och flickvännen Sara Hjellström.Aktuell: Med låten ”No vibe”. Planerar att släppa debutalbum nästa år.

klar

Artikellänk är kopierad

Natalie Demirian
Natalie Demirian
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro