ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här skulle man gärna flytta in

Carl Reinholdtzon Belfrage · 28 Maj 2014
Uppdaterad 7 Dec 2016
Miljön får mer än godkänt av krogskribenten men maten och drycken håller inte riktigt måttet.

Miljön får mer än godkänt av krogskribenten men maten och drycken håller inte riktigt måttet. Foto: Christina Blom


Moon Thai har skapat ett mini-Thailand där man kan sluta ögonen och drömma om semester. Tyvärr löper inte maten hela linan ut.

klar

Artikellänk är kopierad

Kokosmjölksoppa med kyckling.
Kokosmjölksoppa med kyckling.Foto: Christina Blom
Papayasallad.
Papayasallad.Foto: Christina Blom
Chokladkaka med kokosglass.
Chokladkaka med kokosglass.Foto: Christina Blom

RECENSION: Moon Thai – 3 glober

Thairestauranger lider i allmänhet av en skoningslös, strukturell rasism. En position i restaurangvärlden som man kan jämföra med sjuksköterske­yrkets förhållande till yrken på den högre lönekurvan. Rollen som lågavlönad respektive budgetmat tycks cementerad.

Thairestaurangen är helt enkelt också den lojale, viktige gastronomiska arbetaren, som vi alla tycker om och förlitar oss på, men som ingen är riktigt beredd att be-tala för. En svensk, blond och blåögd torsk på Sjömagasinet kan vara hur trist som helst, men ändå prissättas med en femhundring. Det finns ingen thaikrögare i världen som skulle drömma om att prissätta en rätt så dyrt. Hen vet att ingen skulle vara beredd att betala priset, hur bra rätten än är. Detta är ett grundproblem som gör att råvarorna aldrig kan vara mer än medel på thai-krogar. Ingen vågar satsa på, låt säga, Ockelbo-kyckling. Tyvärr.

I stället satsar Moon Thai på ”upplevelser”. Restaurangen har skapat ett mini-Thailand i sina restaurangutrymmen. Slut ögonen och tänk på Thailandssemester och samtliga dina bilder kommer att förverkligas på Moon Thai (förutom möjligtvis havet och klimatet). Här hittar du bambu, pastellyktor och träkojor. Och man skulle lätt kunna tänka ett slutresultat som landar i kitsch, skoj och ploj, men nej, här skulle man gärna flytta in permanent, beställa en Frozen Grasshoper och för tid och evighet säga adjö till samhället utanför.

Jag tar in en kokosmjölksoppa med kycklingfilé, limeblad, lök, chili, svamp och tomat. Den är fräsch och smakrik. Trevlig i all sin enkelhet. Vätskan tar överhand och kycklingfilén blir i vanlig ordning oftast en fråga om textur och tuggmotstånd. Som sådan helt okej. Priset är bra. 129 kronor.

En papaysallad, som i en märklig recension i en lokaltidning får kritik för att innehålla omogen papaya, är utmärkt, mycket på grund av att papayan är omogen och så ska vara i denna sallad. Också den till ett moderat pris av 189 kronor.

Vi avslutar med kokosglass och deras chokladkaka. Och här är det väldigt fantasi­löst och alldeles för säkra kort. Detsamma gäller öl- och vinutbudet som är fullständigt ambitionslöst.

Moon Thai har annars en energi och attraktionskraft som gör det till en trevlig restaurang, men de löper gast-ronomiskt och dryckesmässigt tyvärr inte hela linan ut. Men som en garant för en livlig och rolig fest/mat-kväll är Moon Thai 100-procentig.

klar

Artikellänk är kopierad

Carl Reinholdtzon Belfrage
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro