ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här smakar Eskil 70 år gammalt kött

Josefin Svenberg · 24 Aug 2011
Uppdaterad 24 Aug 2011
Eskil Carlssons (t.h.) svärmor konserverade oxbringa under andra världskriget. Här öppnar han köttkonserven tillsammans med sin vän Lennart Åsbrink. Hur den smakade? Riktigt gott, enligt Eskil.

Eskil Carlssons (t.h.) svärmor konserverade oxbringa under andra världskriget. Här öppnar han köttkonserven tillsammans med sin vän Lennart Åsbrink. Hur den smakade? Riktigt gott, enligt Eskil. Foto: Niklas Holm/Eskilstunakuriren/Scanpix


Eskil, 82, öppnade köttkonserv från krigsåren. "Riktigt gott". Expert: "Jag skulle inte ha ätit den".

klar

Artikellänk är kopierad

Att vin blir bättre med åren är ett välkänt begrepp, men gäller samma sak för oxbringa? I tisdags öppnade Eskil Carlsson, 82, en köttkonserv som hans svärmor förseglade 1940. – Det är som att äga aktier och de går upp – någon gång måste man sälja dem, annars får man vara med om nedgången också, säger Eskil. Eskilstunabon bjöd in ett tiotal goda vänner att vara med vid den unika händelsen. – Det luktade i princip neutralt när vi öppnade burken. Då kom katten fram och tittade på mig så jag tänkte att ”vi provar på katten först”. Sedan tordes vi smaka – och det var riktigt gott! Åtminstone fullt ätbart. Eskil berättar att han och hans fru – som gick bort förra året – har förvarat burken i garaget eller skafferiet under alla år. – Vi har pratat med respekt om burken och diskuterat om vi ska öppna den. Det var synd att min fru inte fick vara med om det här. Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, är inte särskilt imponerad över Eskil Carlssons matupplevelse. – Jag skulle inte ha ätit den! Det beror på att den kan innehålla ett livsfarligt nervgift, som varken märks på lukt eller smak. Så det är bara att hålla tummarna nu, säger Marie-Louise. Giftet som kan bildas av bakterier som finns på rått kött heter botulinumtoxin. Ett gram av giftet räcker för att döda sju miljoner människor, enligt Marie-Louise.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro