ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här sprider IS propaganda – helt öppet

Hugo Ewald · 12 Mar 2016
Uppdaterad 12 Mar 2016

Foto: Skärmdump/Montage


Under det senaste året har Facebook och Twitter gjort hårda ansträngningar för att hindra Islamiska staten (IS) från att sprida propaganda. Men på Twitter och Google+ sprids propagandan fortfarande fritt, och i öppna grupper delas bilder på avrättningar och hyllningar till terrororganisationen.

klar

Artikellänk är kopierad

Kommentarsfältet till ett inlägg som visar en samling mördade YPG-soldater.
Kommentarsfältet till ett inlägg som visar en samling mördade YPG-soldater.
Twitterinläggen leder nästan alltid till "pressmeddelanden" som läggs upp på sajter som låter vem som helst lägga upp textfiler. Den här texten, skriven som en bön, redogör för IS syn på Jesus.
Twitterinläggen leder nästan alltid till "pressmeddelanden" som läggs upp på sajter som låter vem som helst lägga upp textfiler. Den här texten, skriven som en bön, redogör för IS syn på Jesus.
En IS-sympatisör meddelar att hen har ett nytt konto. Texten i inlägget lyder ungefär "Jag kommer fortsätta kämpa till sista blodsdroppen. Det här kontot är fortsättningen på det gamla".
En IS-sympatisör meddelar att hen har ett nytt konto. Texten i inlägget lyder ungefär "Jag kommer fortsätta kämpa till sista blodsdroppen. Det här kontot är fortsättningen på det gamla".Foto: Skärmdump/Twitter

I februari kunde flera medier rapportera att webbsidan Twitter stängt ner över 125 000 kontot som kunnat kopplas till terrorganisationen Islamiska staten (IS). Det var ett hårt slag mot terorgruppen, som enligt Europols Rob Wainwright skickat upp till 100 000 propagandameddelanden om dagen via tjänsten. Twitter har använts både som rekryteringsverktyg och propagandaapparat och många av organisationens krigare ska ha rekryterats via sajten.

I mars 2015 ska det, enligt en rapport från The Brookings institute, ha funnits åtminstone 46 000 konton som tillhört riktiga människor som sympatiserar med organisationen. De flesta av dessa ska ha skickat tweets från Saudiarabien, Syrien och Irak och 73 procent av tweetsen var på arabiska. Att  Twitter raderat så många som 125 000 kan ses som ett tecken på att IS ökat sin aktivitet sedan rapporten släpptes i mars 2015. ► LÄS MER: Mördades av IS – för att hon vågade rapportera om livet under deras styre

Vet du var du ska leta är det dock inte svårt att hitta. Flera Twitterinlägg dyker upp i minuten. Alla länkar till samma webbsida. En sida där vem som helst enkelt kan lägga in ett textdokument och sedan dela med världen. Så hur kan IS fortsätta dominera Twitter på det sättet terrorgruppen gör? Enligt Yannick Veilleux-Lepage, doktorand vid The Handa Centre for the Study of Terrorism and Political Violence, så har IS utarbetat en effektiv Twitterstrategi.

– De har skapat ett antal system. När ett av deras konton stängs skapar de ett nytt med ett annat nummer i slutet. I mitt fall kanske jag skulle registrera YannickVeilleuxLepage1, och när det stängds ner skapar jag YannickVeilleuxLepage2. Vissa använder sig också av numrering för att visa att de blockerats hundratals gånger säger han.

När det nya kontot är skapat lägger IS-sympatisören genast ut en skärmdump som visar att deras tidigare konto har stängts av. På så sätt kan de visa att det nya kontot är en uppföljning på det gamla, så att de tidigare följarna kan börja följa det nya kontot.

Utöver det använder sig IS-sympatisörer av specialgjord mjukvara som gör att de kan skapa konton som automatiskt skickar ut tweets utan att en människa direkt behöver vara inblandad. Den sortens appar skickar ibland bara ut citat från koranen men kan enligt Brookings institution också användas som en identitetsmarkör. Flera av apparna används dock specifikt för IS-vänlig propaganda, och i vissa fall skickar de ut ungefär en miljon tweets per dagen. Brookings institution har i sin rapport hittat åtminstone 400 olika appar som använts av IS-sympatisörer och de drar slutsatsen att ungefär 20 procent av all IS-vänlig trafik kommer från automatiserade system.

Allt detta gör tillsammans gör att det är väldigt svårt för Twitter att hindra IS från att använda sig av plattformen.

– I allmänhet kan man säga att vi sett en stor nedgång för statiska webbsidor till förmån för saker som kräver mer engagemang. Onlinekommentarer och direktmeddelanden har blivit mycket viktigare än de webbsidor som användes under det tidiga 2000-talet. Användningen av Twitter kan dock inte ses som IS påhitt, även al-Shabaab har använt sig av Twitter. Men Twitter har blivit en grundpelare för IS propagandastrategi, säger Yannick Veilleux-Lepage.

Även på Google plus, Googles något bortglömda sociala nätverk som annars framför allt används av mobilapputvecklare, frodas  IS-propagandan fritt. Via några snabba sökningar kan Metro hitta ett stort antal konton som på olika sätt sprider Islamiska statens propaganda. En av grupperna där de som stödjer organisatonen samlas i har runt 3 000 medlemmar.

I gruppen delas allt från Youtubeguider hur du döljer dina spår på nätet till bilder på avrättningar och memes. Detta fylls ut med korta nyhetsrapporteringar om IS framtåg, framför allt med länkar från IS ”nyhetsbyrå” Aamaaq.

Stolt lägger medlemmar upp bilder från till exempel självmordsbomben som den 29 februari ledde till 38 personers död. "Där skickades 38 grisar till helvetet", skriver användaren. En annan bild visar i en ruta ett gäng glada kvinnliga soldater från kurdiska YPG. I bildens andra ruta är vad som ser ut att vara samma kvinnor döda. "Hahahahaha, de har åkt till helvetet!", skriver en person. En annan skickar skrattande emojis.

Som profilbilder har användarna den svarta "IS-flaggan", bilder på organisationens ledare Abu Bakr al-Baghdadi eller bilder på män i svartklädda munderingar. Det råder ingen tvekan till att grupperna används för att sprida Islamiska statens propaganda. Men vad säger Google själva om det hela?► LÄS MER: Karolinas son Lukas, 18, dog som IS-krigare i Syrien

"Google avvisar terrorism och har tydliga policies som förbjuder material som syftar till att rekrytera potentiella terrorister eller exempelvis uppmuntrar till våld. Våra användare har möjligheten att flagga olämpligt innehåll på Google+ och om det kommer till vår kännedom att innehåll strider mot våra policies agerar vi för att ta bort materialet. Vi avslutar även konton som drivs av erkända terroristorganisationer eller konton som upprepade gånger strider mot våra policies. Vi håller även löpande samtal med regeringar och andra aktörer kring hur vi tillsammans kan arbeta för att bekämpa extremism på nätet.", skriver företagets presstjänst i ett mail till Metro.

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro