ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här sprids hat mot offren efter attack vid moské i London

Aron Andersson · 19 Jun 2017
Uppdaterad 19 Jun 2017

Payback time”, ”Karma” och ”De fick smaka på sin egen medicin”. Det är några av reaktionerna efter att en skåpbil kört på människor utanför en moské i London.

klar

Artikellänk är kopierad

Under natten till måndag körde en skåpbil in i en folkmassa utanför en moské i London. Händelsen utreds som en möjlig terrorattack och en 48-årig misstänkt gärningsman har gripits.

LÄS MER: Skåpbil körde in i folkmassa vid moské – det här vet vi

Många har reagerat på händelsen och fördömt dådet. Men på vissa håll är reaktionerna annorlunda.

”Payback time…”, ”Karma” och ”De fick smaka på sin egen medicin”.

Så skriver några av medlemmarna i Facebookgruppen ”Stå upp för Sverige”, som tidigare hette ”Stå upp för Peter Springare”. Med över 170 000 medlemmar är det en av de större Facebookgrupperna i Sverige.

Alla reaktioner är inte likadana i gruppen. Flera beskriver också händelsen som fruktansvärd.

LÄS MER: Expert om fördomar om islam: Folk är ganska faktaresistenta

Men i ett tidigt skede, när inte mycket var känt om händelsen, fanns det också de som drog slutsatser om personerna bakom dådet.

”Sådant här går inte att stoppa tyvärr, muslimer är hur de är, det vet alla, såna typer har blivit insläppta världen över”, skriver en medlem.

”Londons borgmästare är muslim, så länge de tillåter muslimer ‘högt’ upp får dom dras med skiten”, skriver en annan.

En 48-årig man har gripits misstänkt för dådet, som beskrivs som en möjlig terrorattack, men än så länge finns ingen ytterligare information om motivet.

LÄS MER: Misstänkt terrordåd vid moské i norra London

Att denna typ av reaktioner sprids helt öppet på sociala medier är inget som överraskar, enligt Åke Sander, professor emeritus i religionsbeteendevetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det förvånar mig inte. Det finns en ganska stor uppdämd islamofobi i hela Europa, inte minst i Sverige, säger han, och poängterar att vi ännu vet lite om den misstänkte 48-åringen som ligger bakom attacken.

– Om det är så att det är en islamofob som gjort detta, och det är en politisk attack för att ge igen, så är det inte konstigt att folk som sympatiserar med hans uppfattningar stödjer detta. Det är ungefär som hur sympatisörer med IS brukar vara glada när IS gör något, säger Åke Sander.

klar

Artikellänk är kopierad

Aron Andersson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro