ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här ställer de unga Littorin mot väggen

Fredrik Hansson · 15 Okt 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin testar på livet som hamburgermakare och ställs till svars för sina uttalanden kring ungdomsarbetslöshet av 18-åriga Linnea Jlassi Melander.

Arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin testar på livet som hamburgermakare och ställs till svars för sina uttalanden kring ungdomsarbetslöshet av 18-åriga Linnea Jlassi Melander. Foto: Lotta Imberg


klar

Artikellänk är kopierad

Sven Otto Littorin i blåsväder efter uttalanden om att unga bör förlora jobbet först. Frågades ut av unga anställda på McDonald’s Skärholmen.

"Det är bättre för sam­hället att de unga är de som får gå först från en ­arbetsgivare som skär ned".

Så sa arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin i lördagens Dagens Industri. Uttalandet har mött hård kritik både från Svenskt Näringsliv och det egna partiet.

På onsdagen besökte ministern McDonald’s i Skärholmen där flera ungdomar uttryckte oro för framtiden.– Det känns inte bra. Jag tycker att vi måste satsa på oss ungdomar. Jag sökte jobb på ett tiotal arbetsplatser och det här var ­den enda jag fick svar ifrån. Får jag kicken står jag ju där, säger Linnea Jlassi Melander, 18, som extraknäcker på McDonald’s vid sidan av gymnasiestudierna.

Vad säger du till Linnea?– Jag förstår frustrationen som Linnea uttrycker. Det är klart att jag vill att ungdomar ska ha jobb men priset blir att de som är 50 och kanske inte är på topp får gå och då kommer de aldrig tillbaka.

Hälften av alla ungdomar får jobb inom tre månader, säger Sven Otto Littorin.– Men om jag inte har någon erfarenhet då? Hur gör jag? fortsätter Linnea.– Det är svårt. Utbildning är A och O. Passa på att plugga och testa ­praktikplatser av olika slag. Vi kommer att behöva varenda kotte på arbetsmarknaden om några år.

Avvisar Bäckströms kritik

Urban Bäckström, chef för Svenskt Näringsliv, riktade hård kritik mot Littorin i tisdagens Dagens Industri och kallade uttalandet "kränkande". Ministern själv tar lätt på kritiken.– Han vill ju bara se att andra sparkas i stället. De som är äldre och har lite lägre produktivitet. I’m sorry, det kommer vi aldrig att göra, säger Littorin.

Bäckström slår tillbaka via sin presschef Peter Isling.– Det handlar om rätt kompetens på rätt plats. Oavsett ålder. Tar vi inte tillvara på ungdomarnas ­potential får vi stora problem framöver, säger Isling.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro