ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här ställs Jonas Sjöstedt mot väggen – av sjuåriga Lucy

Simon Krona · 17 Maj 2018
Uppdaterad 12 Jun 2019

Tycker du det är dåligt att vara rik? Vad är en kommunist? Och när var du riktigt ledsen senast? I ett nytt avsnitt av Lucys val är det Jonas Sjöstedts tur att ställas mot väggen.

klar

Artikellänk är kopierad

Tycker du det är dåligt att vara rik?

Nej, jag tycker inte det är dåligt att vara rik. Men jag tycker att ett samhälle för oss alla blir bättre om inte några har alla pengar och andra har nästan inga pengar alls. Jag tror att ett samhälle där skillnaderna inte är för stora är bättre.

Jag hörde inte!

Haha! Jag tänker så här: att om några har alla pengar och andra har nästan inga pengar blir det sämre. Därför blir det bättre om skillnaderna inte är för stora.

Varför?

Till exempel är det så  att om några inte har några pengar så har man inte råd att göra kul grejer på sommarlovet. Man kanske inte har råd att köpa kläder till sina barn, man kanske inte kan ha en fin bostad. Därför tycker jag det är bättre att dela mer rättvist i ett samhälle.

Men tänk om de inte har några barn?

Nej, då har de inte det.

Vad är en kommunist?

Själva idén är ju att man inte ska delas upp mellan rika och fattiga i samhället. Men tyvärr är det så att i många länder där kommunister har bestämt har det blivit tvärtom. Där har det blivit jättestora skillnader mellan folk och människor har inte fått vara med och bestämma om sin egen framtid.

LÄS MER
Jan Björklund i stor intervju med sjuåriga Lucy: "Har du tjuvat?"

Har du varit riktigt ledsen någon gång?

Ja, ganska många gånger faktiskt.

Vad hände då?

Till exempel när min pappa dog. Det var för 16 år sedan ungefär som han fick cancer och dog. Då var jag jätteledsen för att jag tyckte så mycket om honom. Jag ville att mina barn skulle få träffa honom och så fick de inte det. Har du varit riktigt ledsen?

Ja, när folk slår mig, puttar mig och säger fula ord.

Men du säger ifrån?

Mm.

Bra, det ska man göra.

Varför tjänar killar mer än tjejer?

Det beror på två saker. Det ena är att de jobb som tjejer ofta har – till exempel är det fler tjejer som jobbar med sjukvård eller i förskolan – de har lägre lön än de jobb som killar ofta har. Till exempel att jobba inom industrin eller vara elektriker.

Men en tjej kan också vara elektriker!

Precis! Vi hoppas ju att fler tjejer blir elektriker. Och att fler tjejer jobbar inom industrier. Men det ska ju inte heller vara orättvist. Då måste lönerna bli högre för de som jobbar i förskolan eller vården. Det andra som det beror på är att det är vanligare att mammor är hemma med små barn än att papporna är det. Och är man hemma mycket får man inte lika hög lön sen. Det är ett av skälen till att vi tycker att mammor och pappor ska vara hemma lika mycket med sina barn. Det är bra för barnen, det är bra för mammorna och det är bra för papporna.

Vem tjänar mest av dig och din fru?

Det gör min fru. Det beror på att vi i Vänsterpartiet inte får tjäna mer än en viss summa när vi har ett jobb som beror på att vi är valda. Även om jag får ut ganska mycket i lön så ger jag mycket av min lön till mitt parti. För vi ska inte tjäna mer än ungefär 28 tusen kronor i månaden efter skatt.

LÄS MER
7-åriga Lucy intervjuar Ebba Busch Thor: Hur blir man svensk?

Vad konstigt att du har mindre än din fru.

Jag tycker inte att det är så konstigt. Hon har ett svårt och viktigt jobb.

Vad är bäst med att vara vuxen?

Det bästa med att vara vuxen är att man får göra som man vill. Att det inte är någon förälder som säger åt en vad man ska göra för någonting eller när man ska gå upp.

Får du bestämma mat?

Ja, jag får bestämma mat ganska mycket. Men vi är ju fyra i min familj. Jag har två barn som är tio år, sen har jag min fru och min dotter som heter Greta. De är vegetarianer, så de äter ju inget kött. Dessvärre äter inte Greta heller några grönsaker, så det gör det lite komplicerat ibland.

Vad konstigt.

Ja, visst är det konstigt? Jag brukar säga så här till mina barn: ni får smaka, men ni måste aldrig äta något som ni inte tycker om. Men jag tycker det är bra om ni smakar.

Så säger mina fröknar också.

Samma taktik!

Här kan du se alla avsnitten av Lucys val.

pil
Lucys val

I Lucys val intervjuar sjuåriga Lucy alla partiledare i Sveriges riksdagspartier. Frågorna är framtagna av Lucy och andra barn tillsammans med Metros redaktion. Om Lucy tycker att partiledaren är svår att förstå eller långtråkig får hon blåsa i sin visselpipa.

klar

Artikellänk är kopierad

Simon Krona
Simon Krona
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro