ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här ställs Zuckerberg mot väggen – det här behöver du veta om utfrågningen

Filip Joelsson · 11 Apr 2018
Uppdaterad 11 Apr 2018
Senatorn Richard Blumenthal visar upp andra gånger som Mars Zuckerberg bett om ursäkt.

Senatorn Richard Blumenthal visar upp andra gånger som Mars Zuckerberg bett om ursäkt.


Ursäkter räcker inte, enligt senatorer som i veckan förhör Facebooks vd. I fem timmar fick Mark Zuckerberg under tisdagsskvällen stå till svars för Cambridge Analytica-skandalen. I dag fortsätter kongressförhöret.

klar

Artikellänk är kopierad

Frågorna var många och långa när Mark Zuckerberg frågades ut under tisdagskvällen, svensk tid. I över fem timmar grillades Facebookgrundaren som bland annat fick svara på vilken politisk inrikting de anställda på Facebook har.

Kände inte till villkoren för ”This is your digital life”

Demokraten Richard Blumenthal gick ut hårt mot Zuckerberg. Blumenthal hade tagit med sig en stor blå Facebook-inspirerad tavla in i salen, på vilken ha låtit skriva ned användarvillkoren som gällde för den som valde att använda sig av ”This is your digital life”-appen. Samma app som sålde vidare information om 87 miljoner användare till Cambridge Analytica.

I villkoren framkommer det tydligt att datan som användaren lämnar kan komma att säljas vidare, menade Blumenthal.

– Kände du till det här?, frågade han, varpå en överraskad Zuckerberg svarade att han inget visste.

Blumthals följdfråga blev då om någon på den ansvariga avdelningen fått sparken.

– Inte på grund av det här, svarade Zuckberberg, som dock påpekade att saken utreds av hans team.

Anklagas för att inte vara politiskt obunden

En annan som gick hårt åt var republikanernas förre presidentkandidat Ted Cruz. Han påstod att det finns ”väldigt många amerikaner” som är av uppfattningen att Facebook inte är en politiskt neutral plattform.

Zuckerberg svarade med att han förvisso förstod oron, eftersom företaget är placerat i Silicon Valley, som ”är ett extremt vänsterlutande ställe”, men att Facebook är en plattform där alla politiska åskådningar är välkomna.

Utesluter inte betalversion av Facebook

En återkommande fråga av flera senatorer var hur Facebook ska kunna fortsätta ha en företagsmodell som bygger på annonser, utan att äventyra sina användares integritet. Ett flertal senatorer frågade om Zuckerberg kunde tänka sig en annonsfri version av Facebook, mot betalning an användaren.

– Det kommer alltid att finnas en gratisversion, sade Zuckerberg, och utelämnade därmed inte möjligheten att en betalversion kan komma i framtiden.

Öppnar upp för ny lagstiftning

Flera senatorer förde även en ny lagstiftning på tal, som skulle kunna reglera på vilket sätt företag som Facebook faktiskt får verka på nätet. Något som Mark Zuckerberg i viss mån välkomnade.

– Jag är inte emot lagstiftning. Jag tror den viktiga frågan, nu när internet bli en allt viktigare del i folks liv, är vilken typ av lagstiftning det blir, sade han.

”Varför ska vi tro dig nu?”

I efterspelet av Cambridge Analytica-skandalen har Zuckerberg gjort sitt bästa för att reparera sitt varumärke, mycket via offentliga ursäkter. Bland annat genom helsidesannonser i stora tidningar där han bett sina användare om ursäkt.

Men det är inte alla som köper hans ursäkter. Flera senatorer påpekade att Zuckerberg bett om ursäkt för användarrelaterade saker i tio års tid och undrade varför de skulle ta hans ord på allvar den här gången.

– Jag tror inte det går att gå från ett studentrum till vad vi är i dag utan att göra misstag på vägen, svarade Zuckerberg, och tillade att man nu kommer göra allt för att se till att inga appar missbrukar information om användarna.

Utfrågningen av Mark Zuckerberg forsätter på onsdagskvällen, svensk tid.

pil
Därför hålls förhören

Anledningen till att Mark Zuckerberg kallats till förhör i ett utskott i USA:s kongress har huvudsakligen med Cambridge Analytica-skandalen att göra. Analysföretaget, som jobbade på uppdrag av Donald Trump under USA:s mellanårsval, köpte information om omkring 87 miljoner Facebook-användare, som samlats in via Facebook-appen ”This is your digital life”.Med hjälp av uppgifterna lyckades Cambridge Analytica också skapa avancerade profiler av Facebook-användarna vilka sedan fick riktat Trumpvänligt material under presidentvalet 2016.

Skandalen har satt Facebooks vd Mark Zuckerberg i en knivig sits och många kräver svar på hur information om användare egentligen hanteras. Inte minst senaten i USA, som frågar ut honom angående detta i dagarna två.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro