ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här stjäls flest cyklar i landet

Patrick Ekstrand · 27 Jun 2014
Uppdaterad 27 Jun 2014

Antalet cykelstölder ökade dramatiskt under årets första fem månader. Anmälningarna ökade med 28 procent jämfört med samma period förra året. Cykelstölder är mycket vanliga och utgör 5 procent av alla anmälda brott, visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå).

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året anmäldes fler än 66 000 cykelstölder och If som har tagit fram statistiken från Brå tipsar om att så kallat märk-dna ökar chanserna att få behålla sin cykel eller att få den tillbaka.
Förra året anmäldes fler än 66 000 cykelstölder och If som har tagit fram statistiken från Brå tipsar om att så kallat märk-dna ökar chanserna att få behålla sin cykel eller att få den tillbaka.Foto: TT

För att någon ska fällas i domstol krävs i princip att personen har tagits på bar gärning, men det finns andra metoder.

– Det blir tidskrävande, men gör man en insats kan man komma en bra bit på väg, säger Fredrik Degerman, biträdande chef för närpolisområde Västerås.

Där har man i stället riktat in sig på försäljning av cyklar som misstänks vara stulna, något som under våren har lett till ett tjugotal utredningar, varav tre har lett till åtal.

Västmanland tillsammans med Skåne och Örebro är de län där cykelstölder är vanligast. Förra året polisanmälde fler än en av hundra av invånarna att de blivit av med sin tvåhjuling.

Degerman säger att satsningen kommer att fortsätta under hösten. Och trots att länet ligger i stöldtoppen anser han att polisen i andra städer kan dra lärdomar av hans och hans kollegers arbete.

– Vi samverkar med kommunen också och ser över hur det ser ut på de stora cykelparkeringarna. Vi vill i samverkan med kommunen göra det svårare för tjuvarna, säger Degerman.

Samtidigt har de regelrätta stölderna – många cyklar ”lånas” också för en kortare tur för att sedan dumpas – blivit mer sofistikerade.

– Man kan ju inte kräva att alla ska bära upp cykeln till lägenheten, men... 

Förra året anmäldes fler än 66 000 cykelstölder och If som har tagit fram statistiken från Brå tipsar om att så kallat märk-dna ökar chanserna att få behålla sin cykel eller att få den tillbaka. Försäkringsbolagets pressansvarige, Daniel Claesson, tror att en stor del av de ökande anmälningarna beror på att cykling har blivit mer populärt.

– Marknaden och även den svarta marknaden har ökat.

klar

Artikellänk är kopierad

Patrick Ekstrand
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro