ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här stoppar vakterna försäljningen av sprit

Fredrik Beckman · 20 Jun 2012
Uppdaterad 20 Jun 2012
Här stoppar vakterna försäljningen av sprit Jimmy Lindqvist och Malin Lindqvist stoppar en man i 40-årsåldern som har en påse full av ölburkar. Han hade just besökt en långtradare. Men åt det förmodade köpet kan vakterna inget göra, de har inte sett om mannen lämnade över några pengar eller om det var en gåva.

Här stoppar vakterna försäljningen av sprit Jimmy Lindqvist och Malin Lindqvist stoppar en man i 40-årsåldern som har en påse full av ölburkar. Han hade just besökt en långtradare. Men åt det förmodade köpet kan vakterna inget göra, de har inte sett om mannen lämnade över några pengar eller om det var en gåva. Foto: Lena Garnold


En ström av spritköpare. Och lastbilschaufförer som vill sälja. Men vakter lyckas nu skrämma en hel del från att göra affärer – i alla fall dryga åtta timmar per dygn. Metro har besökt lastbilsparkeringen utanför Stigs center inför årets sprithögsäsong.

klar

Artikellänk är kopierad

Efterfrågan på billig alkohol är stor och många åker till parkeringen vid Stigs center för att handla av främst lastbilschaufförer som har tagit med utomlands ifrån. Och det samhället misslyckas med att stoppa försöker nu ägaren till Stig center förhindra.

Sedan en dryg vecka tillbaka patrullerar ett vaktbolag. När Metro besöker parkeringen blir vår bil snabbt stoppad på lastbilsparkeringen, där har inte privatbilar att göra.

– Bästa sättet att stoppa köparna är redan vid infarten. Parkeringen är för lastbilar. Har chauffören en kompis som kommer på besök får de sätta sig vid korvkiosken utanför och prata skit där istället, säger vakten Jimmy Lindqvist.

Han och hans fru Malin Lindqvist driver vaktbolaget som hyrs in av Stig center. Ytterligare en anställd patrullerar området, totalt mellan åtta och femton timmar per dag.

De har mycket att göra. Snart kommer nya bilar som vill köpa av chaufförerna på parkeringen, ändå tycker de att antalet köpare och säljare har minskat sedan de började. Jimmy och Malin har fullt upp med att informera chaufförer om att de inte får sälja.

Plötsligt kommer en man med en påse. Den är full med ölburkar. Han har lyckats slinka igenom. Ser vakterna försäljning rapporterar de till polisen. Den här gången kunde de inte göra det, de måste se pengar byta ägare.

– Annars kan det ju vara en gåva, säger Jimmy Lindqvist.

På den nu dryga första veckan de har varit i tjänst har de rapporterat ett 40-tal registeringsnummer på lastbilar som de har sett säljer.

– Fyra har vi tagit på bar gärning med polisen, andra har vi sett byten av varor men vi har inte kunnat styrka försäljning, säger Jimmy Lindqvist.

– Samtidigt har vi rapporterat omkring 100 bilnummer till polisen på personer som vi misstänkter som köpare för att polisen ska ha spaningsuppslag. Och vi skriver inte upp dem förrän vi har sett dem här minst fem gånger, säger Malin Lindqvist.

Från polisens sida är man positiv till att Stig center nu har vakter på parkeringen. Men man ser också en avigsida. De förare som vill sälja alkohol ställer sig på andra platser.

– De byter gata. Det är ett problem att det blir utspritt, vi har redan sett att det är så. Det gör det mer svårövervakat för oss och kräver ännu mer resurser, säger Hans Bengtström, operativ chef för polisen på Hisingen.

När nu en av de mest intensiva alkoholköpardagarna på året är, inför midsommar imorgon, har samtidigt polisen prioriteterat ner spaningsinsatserna på Stig center. Man har helt enkelt färre resurser att tillgå.

– Det blir så varje midsommar. Vissa går på semester. Samtidigt är det ett ökat tryck med fler larm. Det går i prioritering före tillsynen av Stig center, säger Hans Bengtström.

För att inte lämna spritförsäljningen helt åt sitt öde åker polispatruller dit i väntan på nya larm.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Beckman
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro