ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här träffar han sitt nästa offer

Anders Göransson · 17 Jan 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
35-åringen går in och handlar med sitt offer i en butik på Södermalm. Senare blir mannen grovt misshandlad och knivskuren i fötterna. 

35-åringen går in och handlar med sitt offer i en butik på Södermalm. Senare blir mannen grovt misshandlad och knivskuren i fötterna.  Foto: TV3


Efterlyst” i kväll: Några timmar senare är han nära döden

klar

Artikellänk är kopierad

Här handlar den misstänkte seriemördaren tillsammans med sitt nästa offer för att ha sex. Dagen innan misstänks han brutalt ha mördat en 43-årig man. I kväll tar TV 3:s ”Efterlyst” upp fallet.Förra måndagen hittade polisen 43-åringen mördad i en lägenhet i Solna. Mannen hade legat där i flera dagar. Polisen misstänker att 35-åringen mördade honom redan den 28 december. Dagen efter försökte 35-åringen igen.

– Ett dygn senare träffar han näste man på exakt samma sätt. Han sitter på nätet under lång tid, säger Mikael Ekman vid citypolisens hatbrottsjour till ”Efterlyst”.

På internet fick han kontakt med en 44-årig homosexuell man. Då fångades 35-åringen på en övervakningskamera i en butik tillsammans med sitt offer. De bestämde sig för att gå hem till 44-åringens lägenhet på Södermalm.– De ska ha sexuell samvaro men det går aldrig så långt. Han blir oerhört våldsam och oerhört aggressiv.

Mannen blev bunden på en stol och 35-åringen skar honom i fötterna med en morakniv. Då mannen desperat försökte fly för sitt liv blev han huggen i nacken och förlamades från midjan och nedåt. Några dagar senare greps 35-åringen – och häktades för mord och mordförsök.Fotnot: ”Efterlyst” sänds i TV 3 i kväll kl 21.

Polisen: ”En av de värsta saker jag varit med om”

Utreder koppling. Polisen misstänker att de kan finnas flera offer.– Det är en av de värsta sakerna jag varit med om som polis. Det är hänsynslöst och beräknande, säger poliskommissarie Mikael Ekman till ”Efterlyst”.35-åringen kan vara en av Sveriges värsta seriemördare i modern tid. Polisen utreder nu kopplingen till flera ouppklarade mord.– Vi har ju ett antal olösta knivmord på män i deras bostäder. I vissa lägen vet vi att gärningsmannen bott på de här orterna. Men det är alldeles för tidigt att säga om han är misstänkt för de här brotten, säger Ekman.

35-åringen raggade mycket på nätet och använde bland annat aliaset ”Smed”. Han sökte kontakt med framför allt äldre homosexuella män. Hans brottshistoria är omfattande. Sedan 1990 har han dömts 15 gånger för bland annat narkotikabrott, misshandel och stöld. Så sent som förra året dömdes han till fängelse för att ha knivskurit, rånat och bränt en homosexuell man med cigarett.

Bland annat tittar polisen på eventuella kopplingar till fyra mord i Skåne av hatbrottskaraktär, där mannen tidigare bott. Bland annat mördades 1986 en 79-årig pensionär som hade flera tillfälliga kontakter med yngre män. 35-åringen var vid den tiden bara 14 år.

Polisen vill nu komma i kontakt med personer som på något sätt kan ha utsatts för brott av 35-åringen.– Den här mannen har valt ut sina offer utefter att han vet att de här människorna inte anmäler, säger Mikael Ekman.

”Grova brott med så kort mellanrum”

Kriminologen och polis-professorn Leif GW Pers-son utesluter inte att 35-åringen kan ha mördat flera personer – och att han skulle ha slagit till igen om om han inte gripits.Kan den här mannen vara en seriemördare?– Det är svårt att svara på. De är väldigt ovanliga. Om man med seriemördare menar någon som mördat minst tre människor vid minst tre olika tillfällen så har vi haft ett tiotal under de senaste 60 åren.– Men visst, det kan inte uteslutas. Anledningen till att jag spärrade upp ögonen är att två så grova brott begåtts med så kort mellanrum.

Vad säger tillvägagångssättet om gärningsmannen?– Många hugg vittnar om antingen psykisk sjukdom eller akut psykotiskt tillstånd, alternativt en mycket stark aggression mot offer eller den typen av person.

Hur stor är risken att en sådan här person dödar igen?– Om han kan bindas till de här två händelserna så är den ansenlig, vill jag nog säga. Det som gör att man drar öronen åt sig är att det är två så pass grova brott med så kort tids mellanrum, riktade mot två olika personer som inte har något samröre med varandra och som han knappt känner.

Finns det många olösta mord mot just homosexuella män?– Ja, det vill jag säga. Förutom de fyra i Skåne har vi ett motsvarande antal i Stockholm, åtminstone. Vi har ungefär 500 olösta mord som inte är preskriberade. Ett tiotal av dem har riktats mot homosexuella. 

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro