ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här tränar 125 unga i ett frivilligt lumpen

Johanna G Jimenez · 7 Feb 2013
Uppdaterad 7 Feb 2013
Här tränar 125 unga i ett frivilligt lumpen Den första veckan är det många som hoppar av utbildningen, men rekryten Anton Eriksson, till höger, är nöjd. – Jag skulle vilja arbeta med fredsbevarande arbete utomlands, säger han. Till vänster rekryten Andersson, 23, från Umeå.

Här tränar 125 unga i ett frivilligt lumpen Den första veckan är det många som hoppar av utbildningen, men rekryten Anton Eriksson, till höger, är nöjd. – Jag skulle vilja arbeta med fredsbevarande arbete utomlands, säger han. Till vänster rekryten Andersson, 23, från Umeå. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Årets första soldatrekryter har påbörjat sin nittio dagar långa utbildning på Revingehed utanför Lund. Lumpen är sedan 2011 ersatt av frivillig militärtjänstgöring och tre månaders intensivkurs väntar.

klar

Artikellänk är kopierad

De första dagarna av utbildningen har de 125 rekryterna bland annat fått lära sig att marschera. Fredrik Skogberg är en av rekryterna.
De första dagarna av utbildningen har de 125 rekryterna bland annat fått lära sig att marschera. Fredrik Skogberg är en av rekryterna.Foto: Kinga Lezanska Sjölin
Emelie Sturesson, 23, från Helsingborg är ensam tjej i årets första grund- utbildning på P 7, Revingehed.
Emelie Sturesson, 23, från Helsingborg är ensam tjej i årets första grund- utbildning på P 7, Revingehed.Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Det är vapenvård på schemat på den grundläggande militärutbildningen på P 7 Revingehed, och soldatrekryten Anton Eriksson, 19, från Enköping har just plockat isär sin automatkarbin.  – Jag har alltid velat ha ett jobb där man får använda kroppen och vara ute i naturen. Jag skulle inte orka med ett jobb där man sitter bakom ett skrivbord dagen lång, säger Anton Eriksson.

Det är 125 personer som blivit antagna till årets första GMU, grundläggande militärutbildning i Revingehed utanför Lund, och tre intensiva månader väntar rekryterna innan de är fullfjädrade, grundutbildade soldater. Under de första tio dagarna är avhoppen inte ovanliga, runt 15–20 procent, enligt P 7:s infochef major Carl Sjöstrand. – Många vet inte hur det militära livet är, det är ju en tillvaro som skiljer sig mycket från det bekväma civila livet, säger han.

De som hoppar av gör det sällan för att de tycker att de fysiska kraven är för tuffa, förklarar Johan Wallquist som ingår i kompaniledningen och en av dem som utbildar rekryterna. – Snarare är det att egot och jaget tas ifrån dem på ett sätt som de inte är vana vid. Vissa känner att det blir för mycket. Det gäller ofta att sätta gruppen före sig själv, säger han.

 Emelie Sturesson, 23,  från Helsingborg är ensam tjej i årets första grundutbildning och ser utbildningen som ett led i sin personliga utveckling.  – Det är en utmaning att vara ensam tjej men jag ser utbildningen som en grym träning. Jag gillar att få lite skit under naglarna, säger Sturesson.

klar

Artikellänk är kopierad

Johanna G Jimenez
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro