ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här tränar soldater för att bli samuraj-krigare

Tomas Lundin · 8 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Korpral Pete Jarzabek och sergeant Ryan Barnett mediterar under ett Warrior Mind Training-pass.

Korpral Pete Jarzabek och sergeant Ryan Barnett mediterar under ett Warrior Mind Training-pass. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Amerikanska soldater skjuter bättre och tål mer stress. Tack vare samurajträning.I sanningsbaserade filmen "The Men who stare at goats" flummar George Clooney med hjärnvågsattacker mot getter i den amerikanska armén.

Dagens verklighet är inte långt borta.I ett träningsläger i Fort Bragg, North Carolina, får amerikanska soldater lära sig hemligheterna bakom den mytomspunne, japanske krigaren.

Sju av tio säger att de blivit bättre på att hantera stressiga situationer, dessutom har resultaten på både skrivna test och vid skjutövningar ökat, enligt Time Magazine, som besökt träningslägret.Samurajen har valts som symbol för att göra macho-soldater mer mottagliga för mental träning.– Annars säger de ofta "det här är lite för känslomässigt för mig. Nej tack", säger Psykologen Lorene Petta till tidningen.Precis som vid mental träning av idrottsmän använder man sig av musik för att få soldaterna i "zonen". En soldat, John Way, som tagit med sig samurajteknikerna till fronten i Irak beskriver framstegen så här.– För två år sedan kunde jag märka att mina tankar började flacka. Jag skulle hålla ögonen på någon gubbe där borta, men i stället började jag tänka "jag är hungrig, var är min nästa kaka".Med hjälp av samurajträningen har han fått mycket lättare att koncentrera sig, trots att den enda ostörda meditationslokalen till hands i regel var en bajamaja.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro