ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här tystas kyrkklockorna – efter grannarnas klagomål

Filip Joelsson · 22 Sep 2018
Uppdaterad 22 Sep 2018
 S:ta Maria Magdalena i Stockholm är en av kyrkorna som som tvingats banta ned på klockringningen efter klagomål från grannar.

 S:ta Maria Magdalena i Stockholm är en av kyrkorna som som tvingats banta ned på klockringningen efter klagomål från grannar. Foto: TT


Ett flertal kyrkor i Stockholm begränsar sin klockringning efter bulleranmälningar från grannar. "Jag är sjukt upprörd", säger en kyrkvaktmästare till Hem & Hyra.

klar

Artikellänk är kopierad

Några av kyrkorna har ringt på samma vis sedan 1600-talet. Trots detta tvingas de nu dra ned på klockringarna efter klagomål från grannar som stör sig på ljudet, rapporterar Hem & Hyra. 

Under det senaste året har S:ta Maria Magdalena på Södermalm,  S:t Görans kyrka på Kungsholmen och Söderledskyrkans klockor i Farsta kortat ned klockringningen. Dessutom behandlas just nu klagomål gällande Kungsholms kyrka och S:ta Clara kyrka.

”Sjukt upprörd”

Catherine Richette är kyrkvaktmästare i S:ta Maria Magdalena. Hon är kritisk till att klagomålen går igenom.

– Jag är väldigt förvånad att man kan få igenom det här på riktigt. Jag är sjukt upprörd, säger hon till Hem & Hyra.

Bland klagomålen som behandlats av miljöförvaltningen finns bland annat en person som uppger att hon måste sova med fönstret öppet för att inte bli för varm, men att det inte går på grund av klockringningen.

”Varför ska ljudstörningen drabba alla inom hörhåll”

En annan person tycker att det är orimligt att klockorna ringer vid dop, bröllop och begravningar.

”Detta är tillfällen som enbart rör det handfull personer som deltar i ceremonin – varför ska ljudstörningen drabba alla inom hörhåll”, skriver hen i sitt klagomål.

Den nedbantade klockringningen bygger bland annat att Miljöförvaltningen via ljudkonsulter kommit fram till att ”klockringning nattetid kan utgöra en olägenhet”.

Kyrka överkalgar

Kyrkoherden vid S:ta Maria Magdalena har överklagat ett av ärendena till Länsstyrelsen, och är hoppfull om att kyrkan som ringa så som de alltid gjort igen.

– Med tanke på att kyrkan funnits på platsen mycket längre än i stort sett samtliga andra byggnader i närområdet anser vi det självklart att man inte kan pålägga restriktioner på klockringningen på grund av att omgivande fastigheter har en undermålig ljudisolering, säger hon till Hem & Hyra.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro