ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Här upptäcker du Seouls själ

Metro · 16 Aug 2017
Uppdaterad 29 Aug 2017

Foto: Alamy


Seoul har beskrivits som en blandning mellan Tokyo och New York, men förtjänar bättre än att jämföras med andra städer. Sydkoreas huvudstad och ekonomiska nav är en blippande, blinkande, ständigt föränderlig metropol som mitt i allt ändå lyckas vara mysig. Här är en guide till några av de områden du inte vill missa när du besöker staden.

klar

Artikellänk är kopierad

1. Gangnam – lyx och skönhetshets

Antagligen den enda stadsdel i Seoul du känner till – tack vare K-pop-artisten Psy. Gangnam är en flashig stadsdel med dyra märkesbutiker och det tydligaste beviset på Sydkoreas besatthet vid plastikkirurgi. Klinikerna, runt 500 bara i Gangnam, upptar hela skyskrapor och varenda reklamtavla i ”skönhetsbältet” runt t-banestationen Apgujeong. Oavsett vad du tycker om skönhetsidealen är det svårt att missa Gangnam, om inte annat på grund av dess storlek och centrala läge i staden.

2. Sinsa-dong – shoppingparadiset

I ett hörn av Gangnam hittar du färgstarka Sinsa där en underbar mix av internationella och lokala kaféer restauranger och framför allt modebutiker längs de ginkoträdkantade gatorna. Det här är en plats att se och att synas på för både koreaner och besökare. Husen är låga och udda, ofta med restauranger i flera lager ovanpå varandra.

pil
Seoul-food – grillat, inlagt och massor av shots

Det koreanska köket kretsar mycket kring hetta, inläggningar och gogi (kött) som gärna grillas på bordet framför dig. Det handlar också om överflöd, bli inte förvånad om det står ett tiotal tallrikar med olika namul, smårätter, innan du ens beställt din mat på bordet. Bli inte heller förvånad om det snapsas friskt runtomkring dig. Koreanerna dricker flest shots per capita i världen, vilket inte är så farligt som det låter eftersom nationaldrycken soju vanligtvis bara är hälften så alkoholstark som vårt brännvin.

Att gå ut och äta i Seoul är förutom en kulinarisk upplevelse en uppvisning i effektivitet. Borden är försedda med knappar som påkallar den i regel vindsnabba och fåordiga personalens uppmärksamhet. Räkna ut notan går också fort – dricks är nämligen ett okänt begrepp.

3. Namdaemun – magisk marknad

Egentligen namnet på den gamla stadsport som fortfarande står här, men området är mest besökt för Sydkoreas största traditionella marknad med anor från 1400-talet. Här kan du verkligen fynda allt mellan himmel och jord och dessutom njuta av Seouls till synes oändliga utbud av gatumat. Många butiksägare kommer hit för att köpa kläder som de sedan säljer i sina egna butiker – vilket säger en del om prisnivån.

4. Hongdae – de ungas lekplats

Området invid Hongik-universitetet är centrum för koreansk ungdomskultur. Gatukonst, galna klädbutiker, kaféer och oändliga strömmar av unga människor fyller gatorna på dagen. På kvällen och natten är det klubbarna som tar över. Psy sjöng om Gangnam, men det är i Hongdae K-pop-kulturen bubblar som mest. Grafittikonsten på Hongdae Mural Street och lördagsmarknaden framför universitetet är värda besök i sig.

pil
Skandinavien-feber i Seoul

Skandinavisk kultur, inte minst mode och design, är stekhett i Seoul. Mitt i trendiga Sinsa hittar du Scandinavian Design House och överallt på gatorna syns Acne och Fjällräven. Vägg i vägg ligger Fika, där du kan njuta av en kanelbulle eller till och med en semla. Nu har det också börjat dyka upp inhemska butikskedjor med tydlig skandinavisk inspiration. Skärbarn och Scandi Papa är exempel på koreanska butiker med skandinavisk touch.

5. Yeonnam-dong – myset mitt i myllret Seoul Metropolitan Government

Nordväst om egentliga Hongdae ligger lite mer avslappnade Yeonnam-dong. Här finns en stark by-känsla och en lite mer bedagad finish med vintage-kaféer, loppmarknader och designbutiker. Inte konstigt att kändisar och trendkänsliga Seoul-bor gjort det här området till sitt.

6. Itaewon – västligt och festligt

Närheten till en amerikansk militärbas gjorde att Itaewon tidigt fått en västerländsk prägel och det var länge ett stökigt område många koreaner skydde. I dag har det fortfarande en internationell prägel med hotell och matupplevelser från hela världen som kan vara ett skönt avbräck mot det koreanska. Det tycker koreanerna också, och de har i allt större skaror hittat tillbaka till området.

pil
Resfakta: Seoul

Flyga dit: Från cirka 4 400 kronorValuta: Won (1 000 Won cirka 7,50 kronor)Tidsskillnad: + 8 timmarBästa tid att resa: Vår och tidig höst

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro