ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här utbildas nästa generations ölbryggare

Gustaf Larsson · 1 Okt 2018
Uppdaterad 1 Okt 2018
I Nynäshamn har den första kullen bryggeritekniker påbörjat sin utbildning.

I Nynäshamn har den första kullen bryggeritekniker påbörjat sin utbildning. Foto: Unsplash/Nynäshamns Kompetenscentrum


De senaste åren har mikrobryggerier ploppat upp snabbare än gemene människa kan klunka. Så till den grad att branschen nu skriker efter ölmakare. Nynäshamns Kompetenscentrum har gjort slag i saken och utbildar nu den första kullen bryggeritekniker.

klar

Artikellänk är kopierad

I Nynäshamn har 22 personer precis inlett sin resa mot att få driva egna mikrobryggerier. I skolbänken ska de under 1,5 år lära sig allt från jäsningstider till grundläggande mikrobiologi och företagsekonomi.

Branschen saknar personal

Utbildningen är ett resultat av att branschens explosionsartade utveckling de senaste tio åren, vilket har lett till ett skrikande behov av personal. Det menar Mats Nilsson som är utbildningsledare på Nynäshamns Kompetenscentrum.

– I dag finns det över 400 mikrobryggerier runt om i Sverige, en kraftig ökning på bara några år. Men den totala mängden öl som säljs har inte ökat i samma utsträckning, så det gör att konkurrensen tätnar och man behöver titta mot utländska marknader, förklarar han.

Kvalitet och renlighet är avgörande i bryggeriprocessen, fortsätter Nilsson. Därför läggs just detta stort fokus på under utbildningens gång.

– Nästa vecka ska eleverna påbörja en kurs i grundläggande mikrobiologi. Dels är det i bakteriesynpunkt, men de kommer även att få kunskap i infektionsrisk och kontaminering, samt hur jästsvampar ser ut och hur de lever.

Praktiken fördjupar riktning

Eleverna ska även få lära sig hur det är att driva företag, för att i sinom tid få chansen att starta upp sina egna bryggerier. I vilken riktning de vill ta sitt ölkunnande får de sedan möjligheten att utforska under en 12 veckor lång praktikperiod.

– Gillar någon suröl kan vända sig dit, och tycker man om en annan sorts öl kan man utforska det under sin praktik. Vi har inte möjlighet att gå igenom alla ölstilar under utbildningen, så praktiken är ett ypperligt tillfälle att hitta sin stil.

Eleverna kommer från olika bakgrunder, men alla enas de i ett genuint intresse för öl.

– De flesta kommer från en bakgrund med ett stort ölintresse. Vissa har bryggt hemma och vill utveckla sina kunskaper till en mer professionell nivå, medan andra gillar smakerna och vill lära sig hur bryggprocessen går till.

Vad kännetecknar en bra ölbryggare?

– Det är olika egenskaper som är viktiga, men främst krävs det tålamod och ett bra kvalitetstänk. För mig är det enkelt att säga, eftersom jag har mer eller mindre har gjort detta i 30 år, men det tar olika lång tid för olika människor. Sedan är det en fördel om man är teknikintresserad och ihärdig.

pil
Om utbildningen

Var: Nynäshamns Kompetenscentrum

Vad: En YH-utbildning på 1,5 år.

När: Sista ansökningsdag inför våren är 15 oktober

Exempel på kurser: Bryggerinäringen i samhället, Mikrobiologi och hygien, Bryggeriekonomi, LIA, Bryggeriteknik, Bryggeriprocessen

Övrigt: Utbildningen kan finansieras genom CSN

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro