ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här välkomnas flyktingarna till Stockholm

TT · 8 Sep 2015
Uppdaterad 8 Sep 2015
Sahar Zamani centralen väntar med ett tiotal personer med mat och hygienartiklar till flyktingar som ska komma med tåg från Malmö. Enligt uppgifter ska minst 15 personer, varav en stor barnfamilj, anlända runt klockan 09.40.

Sahar Zamani centralen väntar med ett tiotal personer med mat och hygienartiklar till flyktingar som ska komma med tåg från Malmö. Enligt uppgifter ska minst 15 personer, varav en stor barnfamilj, anlända runt klockan 09.40. Foto: Henrik Montgomery/TT


Sedan i går eftermiddag har 230 asylsökande kommit till Migrationsverkens mottagningsboenden i Malmö, merparten under natten.Samtidigt förbereder sig några frivilliga i Stockholm för att ta emot flyktingar som kommer med tåg.

klar

Artikellänk är kopierad

Allt fler flyktingar reser nu vidare inom Sverige efter att ha kommit hit de senaste dygnen. På centralen i Stockholm väntar ett tiotal personer med mat och hygienartiklar till flyktingar som ska komma med tåg från Malmö. Enligt uppgifter ska minst 15 personer, varav en stor barnfamilj, anlända runt klockan 09.40.

Jenny Lind är initiativtagare till uppropet att välkomna och hjälpa flyktingar som anländer till Stockholm i dag.

– Det känns givet att vi ska bidra med det vi kan, säger hon till TT.

– Vi har fått höra att flera av personerna vill till Finland, så vi kommer att hjälpa dem till färjorna.

Hektiskt i Malmö

Det har varit en hektisk natt i Malmö dit många har anlänt.

– Många är väldigt utmattade. Men det har gått bra, de har fått sängar och tak över huvudet, säger Rexhep Hajirizi, beredskapssamordnare vid Migrationsverket i Malmö.

De som kommit nattetid får vila ut, medan de som kom tidigare under gårdagen bussas vidare till Migrationsverkets mottagningsenheter runtom i södra Sverige.

– Än så länge räcker platserna till, säger Hajirizi.

På centralstationen i Malmö har personer från frivilligorganisationer hjälpt till med mottagandet av nyanlända, berättar han. En del har valt att åka vidare med tåg mot Stockholm och Göteborg.

Skjutsas vidare

Sedan i söndags räknar dansk polis med att cirka 1 150 asylsökande kommit till landet. Cirka 300 av dem är borta, det vill säga danska myndigheter vet inte vart de tagit vägen.

Polisen tror att privatpersoner skjutsat dem vidare genom landet.

– Det är kanske det som har skett, trots våra varningar för att det faktiskt är olagligt, säger polisinspektör Kim Kliver vid polisen på Sydsjälland och Lolland-Falster till nyhetsbyrån Ritzau.

Köpenhamnspolisen har ingen särskild bevakning vid Öresundsbron. På den svenska sidan av bron rapporterar tullens vakthavande Christer Kriegh att fem personer greps under gårdagen och natten som misstänkta för människosmuggling. De hade med sig totalt 14 personer i sina respektive bilar.

Motorväg öppnad

Den danska motorväg, som i går stängdes för att förhindra migranter att fly norrut mot Sverige, öppnades åter under natten till tisdagen. Polisen uppgav då att inte fler flyktingar fanns längs vägen.

Samtidigt skärpte Danmark kontrollen vid landets gränser.

Det är bara en liten andel av de tiotusentals flyktingar som nu kommer till Tyskland österifrån som försöker ta sig vidare norrut via Danmark till Sverige. Men det tillåter inte den danska regeringen.

– Vi har internationella förpliktelser att behandla ansökningar om asylsökande kommer till dansk gräns, säger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Men han poängterar också att samtal pågår med grannländerna om hur läget ska hanteras.

– Vi har tagit initiativ till överläggningar med den svenska regeringen.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro