ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här växer Skåne mest

Kinga Lezanska Sjölin · 21 Maj 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Skåne växer så det knakar. I flera tätorter har folk­mängden ökat med mer än 30 procent på fem år. Det är inte bara Malmö och Helsingborg som växer. Även Snapphanebygden har sin byggboom. Sjörröd, belägen vid Finjasjöns strand och långt från större städer, blir alltmer populär som boendeort. De senaste fem åren har Sjörröd ökat invånarantalet med 36 procent. Men störst är siffran för Södra Klagshamn, där en byggorgie brutit ut. Enligt färsk statistik från Region Skåne har folkmängden i tätorten ökat med 55 procent på fem år, till 1 208 invånare i dag.

Martina Marklund flyttade 2004 med man och barn från en lägenhet på Kirseberg i Malmö till en ny­byggd bostad i Södra Klagshamn. Hon trivs utmärkt i kvarteret med de färgglada husen. – Här är lugnt och skönt. Den lantliga känslan finns kvar trots att det byggts mycket, säger hon.Enligt stadsbyggnadsnämndens ordförande An­ders Rubin (s) ska byn vara en byggarbetsplats även kommande femårsperiod. – Södra Klagshamn fortsätter att växa kraftigt. Vi har flaggat för att bygga mycket i de östra delarna, säger han.

Men utbyggnaden har en baksida. Samhällsservicen ligger inte alltid i fas med inflyttningen. När invånarantalet ökar kan skolorna bli för trånga, något som får lösas provisoriskt med till exempel baracker, enligt Anders Rubin. Men en större be­folkning kan även skapa underlag för bättre offentlig service.– I dag är området dåligt försörjt med kollektivtrafik. Vi vill ha ett mellanting mellan tåg och spårvagn och i november ska vi presentera en strategi för det, säger Anders Rubin.

klar

Artikellänk är kopierad

Kinga Lezanska Sjölin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro