ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här vill politikerna bygga billiga hyresrätter

Peter Löwendahl · 26 Jun 2013
Uppdaterad 27 Jun 2013
Här vill politikerna bygga billiga hyresrätter Fastighetsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP) på plats där de billiga lägenheterna ska byggas. – Det handlar också om att man ska kunna ha som referens när man tittar på kommande projekt, säger han.

Här vill politikerna bygga billiga hyresrätter Fastighetsnämndens ordförande Ulf Kamne (MP) på plats där de billiga lägenheterna ska byggas. – Det handlar också om att man ska kunna ha som referens när man tittar på kommande projekt, säger han. Foto: Christina Blom


Drygt 100 billiga nybyggda lägenheter. Det hoppas politikerna i fastighets- och byggnadsnämnderna få till i Högsbo genom en tävling. – Det ska vara ett spjutspetsprojekt, säger Ulf Kamne (MP).

klar

Artikellänk är kopierad

Det är gamla Högsboskolan som ska bli försöksområde för att bygga billigare hyresrätter, och även se till så att den låga hyresnivån ligger kvar över tid. Ulf Kamne (MP), ordförande fastighetsnämnden, tror att nyckeln ligger just i förvaltningen över tid.

– Att man från början bygger utifrån att man inte har möjligheten att lyfta hyrorna. Man gör en hel del val i byggskedet och ett val kan löna sig ekonomiskt då, men inte på sikt, säger han, och lägger till att de som bygger även ska vara inblandade i förvaltningen över sikt.

Området som tävlingen gäller ska innehålla 100–125 bostäder, från ettor till fyror. Husen ska vara fyra–åtta våningar höga och på bottenplan i husen ut mot de större gatorna ska det finnas plats för affärsverksamhet. Snitthyran ska vara 1 400 kronor per kvadratmeter. 2011 var snitthyran per kvadratmeter i en nyproducerad hyresrätt i Storgöteborg 1 601 kronor. I ett område som detta som ligger granne med en spårvagnshållplats skulle en oreglerad hyra troligtvis hamna betydligt högre.

– Vi tänker att det ska vara ett spjutspetsprojekt för att hitta ett upplägg för billigare hyra och billigare boende. Det är mycket prat om hur vi kan agera för hur vi kan få ner de höga kostnaderna vid nya hyresbostäder, det här är ett sätt, säger Ulf Kamne.  

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro