ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Här visas fotboll i 3d på Google Earth

Per-Ola Mjömark · 21 Sep 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Snart kan det bli möjligt att se en fotbollsmatch i 3d. Forskare vid Georgia Tech-universitetet visar nu en teknik som använder inhämtad film från verkligheten för att skapa tredimensionell video på Google Earth.Forskarna skriver i en rapport hur de använder upp till 36 kameror i olika vinklar för att få med så mycket som möjligt. Bilderna kan sedan användas tillsammans för att skapa en 3d-video. Det är så kallad Augment reality-teknik som används. Allt från trafikkameror och webbkameror till handhållna kameror kan utnyttjas.I en video som ligger på nätet kan man se hur tekniken används på Google Earth för att inte bara visa fotbollsmatcher, utan även en hel levande stad med bilar och människor i 3d. Tanken är att tekniken ska kunna användas för att livesända 3d i framtiden. I forskarnas rapport kan man läsa att deras nästa mål är att lägga in mer dynamisk information, som till exempel flygplan, moln och skogar som rör sig i vinden.Den här typen av tjänster där man kombinerar realtidsinformation med statisk information såsom kartor, kan bli en allt vanligare syn längre fram i tiden.

–Jag är vansinnigt förtjust i den här idén. Det är affärskritisk information som kommer att bli oerhört gångbar i framtiden, säger Björn Thuresson, projektledare på Visualisation Interaction Collaboration vid KTH.

klar

Artikellänk är kopierad

Per-Ola Mjömark
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro