ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hård kritik mot regeringens hantering av IS-medlemmar: "Saknas en plan"

David Peterson · 12 Mar 2019
Uppdaterad 12 Mar 2019
Flera partier anser att regeringen agerat för långsamt då det gäller att hantera IS-återvändare.

Flera partier anser att regeringen agerat för långsamt då det gäller att hantera IS-återvändare. Foto: TT


Hur ska Sverige hantera de IS-medlemmar som återvänder till Sverige? Den frågan debatterades i riksdagen på tisdagen. Flera partier menade att regeringen agerat för långsamt. "Det saknas en plan", sa Andreas Carlson (KD).

klar

Artikellänk är kopierad

Debatten om hantering av IS-återvändare har begärts av Sverigedemokraterna och inleddes av Adam Marttinen (SD).

– Den rödgröna regeringens prat om straffansvar innebär att knappt någon IS-terrorist kommer ställas inför rätta. Det är min uppfattning att svenska folket kräver att vi gör mer än vad regeringen har presterat i kampen mot Islamiska statens kvarlevor, sa han.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) inledde sitt anförande med att konstatera att IS självutropade kalifat fallit.

– Samtidigt står Sverige och världen inför frågor om hur vi ska bidra till att skipa rättvisa och säkra tryggheten här hemma, sa han.

Sverige har inlett samråd med flera länder som vill skapa en internationell tribunal och kommer fortsätta driva på för en gemensam internationell ansträngning, enligt Damberg. Han påpekade också att flera lagförändringar har gjorts.

M: Norge bättre rustat

Moderaternas Johan Forsell menade att regeringen varit senfärdig i sitt arbete och genomfört få av de viktiga förslagen. Enligt honom är till exempel Norge bättre rustade för att hantera IS-återvändare, på grund av annan lagstiftning.

– Moderaterna har föreslagit ett batteri av åtgärder som måste genomföras skyndsamt, sa han.

Bland annat handlar lagförslagen om att göra det enklare för Säpo och polisen att bedriva underrättelse mot terrorism.

– Regeringens senfärdiga hantering av arbetet med åtgärderna mot terrorism och IS-återvändare har försatt Sverige i en allvarlig situation, sa Johan Forsell.

Hård kritik mot regeringen från SD

Sverigedemokraternas Adam Marttinen riktade hård kritik mot regeringen. Enligt honom är Sverige det enda land i Europa som inte antagit en lag som straffar deltagande i terrororganisationer.

– Man kan kort sammanfatta det som att den rödgröna regeringen kommit med ett nytt lagförslag för varje nytt terrorfenomen när det är försent, sa han.

Enligt honom hade samtliga som rest till IS redan gjort det när regeringen kriminaliserade terrorresor och att de som nu velat ta sig därifrån har redan gjort det när det nu blir olagligt att delta i terrororganisationer.

– Det är också anledningen till att ingen av de som kommit tillbaka har åtalats. Samtliga som rest till Islamiska staten kommer enligt den rödgröna regeringen ha rätt att återvända till Sverige och leva här utan straffansvar. Det är den faktiska konsekvensen av den rödgröna regeringens politik, sa Marttinen.

”Varför agerar man först nu?”

Även Centerpartiet och Liberalerna riktade kritik mot regeringen och menade att det tagit för lång tid att få lagförslag på plats.

Kristdemokraternas Andreas Carlson menade också att Sverige står sämre rustade för att hantera IS-återvändare. Enligt honom har KD i flera år krävt att regeringen ska driva på för en internationell tribunal ska komma på plats.

– Trots att det gått över fem år sedan det så kallade kalifatet utropades och resande från Sverige tog fart på allvar är det tyvärr först nu det här förslaget förs fram. Varför agerar inte statsminister Stefan Löfven och den rödgröna regeringen tidigare? Varför agerar man först nu? Det är på tok försent, sa han.

Vänsterpartiets Linda Westerlund Snecker sa att Sverige borde samarbeta med det kurdiska styret i Syrien för att straffa terrorister.

– När kurderna nu ber om omvärldens hjälp så ska vi ställa upp. Nu är det vår tur att rättsligt processa IS-krigarna. Domstolsförhandlingar och polisutredningar ska ske antingen i Sverige, i Haag eller via en så kallad hybriddomstol i de kurdiska områdena, sa hon.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro