ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hård kritik mot svenska staten för barnsexturism

Stockholm TT · 19 Dec 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Problemen med barnsexturism, människohandel och spridningen av barnpornografi ökar i Sverige. Det konstaterar Ecpat Sveriges generalsekreterare Helena Karlén efter den lägesrapport som Ecpat International presenterade sent på måndagen.

I rapporten riktas bland annat hård kritik mot att svenska myndigheter inte gjort tillräckligt för att få stopp på medborgarnas sexturism i andra länder.

Enligt Helena Karlén ligger det yttersta ansvaret hos regeringen som hon anser stoppat huvudet i sanden. -I Sverige måste det markeras mycket tydligare från statligt håll att vi inte har rätt att konsumera och köpa utländska barns kroppar, säger hon. Hägglund: Förra regeringens fel Men socialminister Göran Hägglund, som numera är ansvarig för frågorna, slår ifrån sig och säger att kritiken faller på den tidigare regeringen.

Han hävdar att han redan fört diskussioner med Ecpat om vad som kan göras och säger att han bland annat förordar ett samarbete inom EU. Men tidigare har Sverige sagt nej till det EU-samarbete som föreslogs av Frankrike förra året. -Det är också kritik som faller på den gamla regeringen. Den nya regeringen har försökt att få respons från den franska regeringen om vad vi kan göra ytterligare för att se till att det franska initiativet hålls vid liv. Men jag har inte fått någon rapport om hur långt det arbetet har gått, säger Hägglund till TT. Bland alla de krav som Ecpat formulerat vill man bland annat att svenska myndigheter och statliga bolag ska ta ett större ansvar för att upplysa utlandsresenärer om barnsexturism. Hägglund säger att han vill diskutera med polisen hur man ska göra för att lyfta upp frågan på dagordningen. Sambandsmän Men enligt Elenor Groth på Rikskriminalpolisens enhet för internationellt samarbete har frågan redan lyfts upp. I mars ska myndigheten vidareutbilda sina sambandsmän som är stationerade i utlandet.

I Thailand jobbar redan en person med specialkompetens på området. -Det tror jag kommer att underlätta arbetet för oss, men vi är också väldigt beroende av att få tips och information från allmänheten, säger hon. Utlandsresenärer som misstänker att andra svenskar eller nordbor förgriper sig på barn under semestern måste slå larm, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro