ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hård kritik mot Vattenfalls ökade utsläpp

Frida Sundkvist · 7 Jun 2013
Uppdaterad 28 Jun 2013

Vattenfalls utsläpp av växthusgaser bara ökar och ökar. Språkröret Åsa Romson (mp) anser att Vattenfall helt enkelt ska lägga ner kolkraftverk som eldas med brunkol.

klar

Artikellänk är kopierad

För två år sedan sålde Vattenfall sina kolkraftverk i Polen. Men det  sänkte inte utsläppen tillräckligt. För att snabbt bli av med ytterligare en del av den tunga klimatlasten ska Vattenfall sälja andelen i ett av sina största kolkraftverk i Tyskland, Lippendorf. Men än så länge vill ingen köpa.

Vattenfall ska enligt ägaren svenska staten vara ett ledande energibolag i omställningen mot förnybar energi. De tycker inte Miljöpartiets språkrör Åsa Romson att det statliga energibolaget följer. För att lyckats med det finns enligt henne bara en lösning.

– Avveckla kolet. De är det mest ansvarsfulla, som svenskägt bolag och  för skattebetalarna, säger hon.

Miljöpartiets språkrör är oroad av hur bilden på svenska bolag håller på att förändras.

– Vattenfall för många ett riktigt hatobjekt i Tyskland eftersom de  personifierar hur Tyskland ska fortsätta vara en skurk i klimat- och  kärnkraftsdebatten. Så vill jag inte att någon ska se på ett svenskt  bolag, säger hon.

Vattenfalls största kolkraftverk, Jänschwälde, släppte förra året ut 24,4 miljoner ton koldioxid, upp 0,4 miljoner från från 2011 och en ökning med 1,2 miljoner ton från 2009.

Totalt släppte Vattenfall förra året ut 83,5 miljoner ton av växthusgasen koldioxid. Om mindre än sju år ska det ha minskats till 65 miljoner ton per år. Men nästa år fortsätter utsläppen att öka med flera miljoner ton i och med att Vattenfalls sprillans nya kolkraftverk tas i bruk i Hamburg.

Finansmarknadsminister Peter Norman har ansvaret för de statliga bolagen.  Han vill inte själv ställa upp på intervju, men lämnar en kommentar via sin pressekreterare.

– Vattenfall har ett uppdrag från ägaren att vara ett ledande bolag för  energiomställning. Man ska vara medveten om att det tar tid att ställa om produktionen och vi kommer naturligtvis att följa upp att verksamheten utvecklas i linje med uppdraget.

klar

Artikellänk är kopierad

Frida Sundkvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro