ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hård kritik mot Zaras barnparfymer: "Det är en hälsofarlig produkt"

Erik Paulsson-Rönnbäck · 5 Mar 2015
Uppdaterad 6 Mar 2015
Hård kritik riktas nu mot butikskedjan Zaras barnparfymer. "Det är en onödig produkt som också är hälsofarlig", säger Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och allergiförbundet.

Hård kritik riktas nu mot butikskedjan Zaras barnparfymer. "Det är en onödig produkt som också är hälsofarlig", säger Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och allergiförbundet. Foto: Martin Stenmark


Astma- och allergiförbundet och Bris kritiserar modejätten Zara för parfymer som riktar sig till barn. Men enligt företaget är produkterna kvalitetssäkrade.

klar

Artikellänk är kopierad

I företagets butik på Drottninggatan i Stockholm pryds parfymförpackningarna på barndelningen bland annat av systrarna Elsa och Anna från Disneyfilmen "Frozen".
I företagets butik på Drottninggatan i Stockholm pryds parfymförpackningarna på barndelningen bland annat av systrarna Elsa och Anna från Disneyfilmen "Frozen".Foto: Martin Stenmark
De säljer även parfymen "Despicable me".
De säljer även parfymen "Despicable me".Foto: Martin Stenmark
"Disney Minnie Mouse."
"Disney Minnie Mouse."

Butikskedjan Zara får hård kritik för parfymer som riktar sig direkt till barn. I företagets butik på Drottninggatan i Stockholm pryds parfymförpackningarna på barndelningen av Spindelmannen, Batmanlogotypen och systrarna Elsa och Anna från Disneyfilmen "Frost". På en av förpackningarna finns en stork med ett knyte i näbben.

– Ju tidigare och ju mer man utsätts för allergiframkallande ämnen, desto större är risken för att utveckla en allergi, säger Marie-Louise Luther, ombudsman på Astma- och allergiförbundet.

Astma- och allergiförbundet uppmanar föräldrar att inte köpa parfymer till barn under 13, och vill även se en lagstiftning som helt stoppar försäljningen.

– Vi tycker att det inte ska vara tillåtet att sälja barnparfymer, det vore det bästa. Det är en onödig produkt som också är hälsofarlig. Det vore en hjälp för konsumenten i den produktdjungel som finns.

Barnens rätt i samhället, Bris, delar bilden av att barnparfymer är ett problem.

– Barn kan få behöva vara barn och inte introduceras för alla de här sakerna på en och samma gång när de är små. Vi ser att barn inte mår bra av att fokusera för mycket på hur de ser ut eller framstår inför andra, säger Nina Lindström, kurator på Bris.

Zaras presstjänst skriver i ett mejl till Metro att företagets produkter "följer de mest krävande hälsoförordningarna i världen och har genomgått de strängaste kvalitetskontrollerna".

klar

Artikellänk är kopierad

Erik Paulsson-Rönnbäck
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro