ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Hård KU-kritik mot flera ministrar för it-skandalen i Transportstyrelsen

Björn Sjö · 7 Jun 2018
Uppdaterad 7 Jun 2018
De båda petade ministrarna Anders Ygeman och Anna Johansson får kritik av KU för hur de hanterade it-skandalen i Transportstyrelsen.

De båda petade ministrarna Anders Ygeman och Anna Johansson får kritik av KU för hur de hanterade it-skandalen i Transportstyrelsen. Foto: IBL


De petade S-ministrarna Anders Ygeman och Anna Johansson får den största skulden för it-haveriet hos Transportstyrelsen. Men även förra alliansregeringens it-minister kritiseras.

klar

Artikellänk är kopierad

Riksdagens konstitutionsutskott (KU) har granskat skandalen med Transportstyrelsens upphandling, som innebar att hemliga dataregister hamnade hos personal utomlands som inte säkerhetskontrollerats.

Granskningen är det största ärende KU haft på senare år. Slutsatserna presenterades i ett betänkande och på en presskonferens på torsdagen.

Kritiken drabbar hela regeringen och ytterst statsminister Stefan Löfven, eftersom informationsrutinerna i regeringskansliet inte fungerat.  Tjänstemän och politiker kände till att känsliga uppgifter kunde hamna i fel händer utan att slå larm till ansvariga ministrar. Statsministern var en av de sista som fick information, trots att Säpo varnat i flera omgångar.

Den hårdaste kritiken riktas mot förre inrikesministern Anders Ygeman (S) och infrastrukturministern Anna Johansson (S). De har redan fått lämna sina poster i samband med att skandalen rullades upp förra året.

– KU konstaterar att näringsdepartementet och justitiedepartementet inte varit tillräckligt samordnade. De har i alltför stor utsträckning agerat var och en för sig, säger KU:s ordförande Andreas Norlén (M) till TT. Ansvaret för brister i justitiedepartementets informationsspridning anses ligga på Anders Ygeman.

Ygeman blev förhållandevis tidigt informerad om det inträffade och ”han bör då ha varit tillräckligt insatt för att förstå behovet av att följa utvecklingen och säkerställa att berörda departement och statsrådsberedningen blev informerade”. Justitiedepartementet och då inte minst inrikesministerns statssekreterare (Ann Linde (S) brast i dessa avseenden”, skriver KU.

Även Reinfeldt-regeringen klandras

Även den förra alliansregeringen klandras för brister i hanteringen av it-säkerhetsfrågor. KU:s vice ordförande Björn von Sydow (S) riktar särskilt kritik mot förra it-ministern Anna Karin Hatt (C), som han menar gav ofullständiga uppgifter under utfrågningen i utskottet vilket försvårat arbetet.

– Men det mest allvarliga är att det pekar på att det var oklart hur ansvarsförhållandena låg och vem som hade skyldighet att handla i den förra regeringen, säger Björn von Sydow till TT.

Statsminister Stefan Lövfen kritiseras som högste ansvarig för de bristande rutinerna i regeringskansliets informationshantering. Däremot slipper försvarsminister Peter Hultqvist lindrigare undan, trots att han fick vetskap om säkerhetsbristerna före statsministern och inte vidarebefordrade uppgifterna. Han agerade på ett rimligt sätt i den uppkomna situationen, anser KU.

Däremot riktade KU kritik mot utrikesminister Margot Wallström (S) för ett annat ärende. Det gäller att UD dröjde med att lämna ut handlingar gällande Sveriges kampanj för att få en plats i FN:s säkerhetsråd.

KU kritiserar också regeringen för att den inte agerade tillräckligt snabbt på flyktingvågen 2015. Det fanns information om att antalet var betydligt större än vad som tidigare antagits.

”För att regeringen ska kunna fullgöra sin styrfunktion i situationer som kräver snabba och kraftfulla åtgärder krävs ett mer proaktivt agerande”, konstaterar KU.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn Sjö
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro