ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hårda straff för fusk på tentan

Jonas Fredén · 18 Jan 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Plagiat och påhittade intervjuer – det är några av fallen som gjort att studenter blivit avstängda från sina utbildningar.  – Det kändes som en avrättning då, men nu har jag glömt det och gått vidare, säger en student om avstängningen.

Plagiat och påhittade intervjuer – det är några av fallen som gjort att studenter blivit avstängda från sina utbildningar.  – Det kändes som en avrättning då, men nu har jag glömt det och gått vidare, säger en student om avstängningen. Foto: SCANPIX


klar

Artikellänk är kopierad

I samarbete med Studentliv – Sveriges största tidning för studenter.
I samarbete med Studentliv – Sveriges största tidning för studenter.

Stressad och sugen på att kopiera några avsnitt till uppsatsen? Eller ta med en fusklapp på tentan? Gör inte det. Åker du dit kan straffet bli kännbart. För ett år sedan tog det tvär-stopp i studierna för en studerande på en högskola i södra Sverige. Läraren ansåg att han kopierat en annan students text till sin uppsats. Studenten fick en chock, han anser sig helt oskyldig. – Jag och en kurskamrat skrev om samma ämne, använde samma kurslitteratur och citerade helt naturligt samma intressanta bitar ur böckerna. Det var hela förklaringen.

Men högskolans disciplinnämnd, som hanterar anmälningar om fusk, höll inte med utan stängde av honom från all undervisning i tre månader. – Det kändes som en avrättning då, men nu har jag glömt det och gått vidare, säger han.

2005 stängdes en lärarstuderande i Stockholm av efter att ha kopierat en gammal uppsats, gjort små ändringar, och ersatt landsnamnet ”Ryssland” med ”Afghanistan”. – Studenter fuskar dels för att de inte fattar att de fuskar, som med dåliga referat, dels för att de hamnat i desperat tidsnöd, säger Elin Bommenel, forskare vid Lunds universitet, som föreläser om fusk.

De flesta fuskare åker inte fast, anser hon. Men när de gör det är straffet hårt. I Lund hade fem studenter fabricerat flera intervjuer med Ikeachefer, komplett med detaljer från tjänsterum som studenterna aldrig besökt. Det blev fyra månaders avstängning. Det låter kanske inte så mycket, men även en kort avstängning betyder oftast en förlorad termin och förlorat studiemedel.

Maxstraffet är sex månader.– Studenten får inte ens vistas på sin institution, missar tentor och uppsatser och kan inte fullföja studierna den terminen. Fyra månader betyder i praktiken ett års frånvaro. I Ikeafallet har flera studenter inte kommit tillbaka till studierna, berättar Elin Bommenel.

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Fredén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro