ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hårdare tag mot CSN-smitare utomlands

Linus Lindgren · 2 Mar 2018
Uppdaterad 2 Mar 2018
25 procent av alla med en CSN-skuld i USA betalar inte tillbaka sina lån.

25 procent av alla med en CSN-skuld i USA betalar inte tillbaka sina lån. Foto: CSN


Närmare 10 000 personer som bor utomlands betalar inte tillbaka sina studielån. Nu ökar CSN sina insatser för att komma åt lånesmitarna.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns drygt 60 000 personer som är bosatta utomlands som är återbetalningsskyldiga till CSN. Sammanlagt har den gruppen en skuld på 13,5 miljarder kronor. 10 000 av dessa personer, cirka 15 procent, amorterar inte på sina studielån trots upprepade påminnelser.

Nu tar CSN krafttag mot studiesmitarna.

– Vårt mål är att fortsätta att jobba aktivt med att kontakta låntagare och att försöka att få dem att betala tillbaka lånen, säger Helena Fällman, verksjurist vid CSN.

För två år sedan stämde CSN en låntagare i amerikansk domstol. Myndigheten vann tvisten mot låntagaren och CSN fick rätten att åberopa den svenska preskriptionstiden på 25 år. I USA är preskriptionstiden betydligt kortare, sex år.

Nu fortsätter CSN att driva 45 ärenden mot låntagare i amerikansk domstol. Man utför även liknande åtgärder i andra länder, skriver CSN i ett pressmeddelande.

– Det vi gör är att söka upp låntagare som inte betalar tillbaka och försöker få dem att börja göra det. Vi vill inte ställa någon inför rätta, det är vår sista utväg, säger Helena Fällman.

CSN driver 370 rättsliga ärenden i 11 länder och i år utökas samarbetet med fem nya länder. Helena Fällman kan inte säga hur exakt många som beräknas ställas inför domstol under 2018. Men hon tror att det handlar om ett hundratal.

klar

Artikellänk är kopierad

Linus Lindgren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro