ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hårdare tag mot rökare lönar sig

Josefin Svenberg och Annika Persson · 29 Sep 2011
Uppdaterad 29 Sep 2011
”Nej. Jag förstår att det kan vara äckligt att röka på restauranger men tycker att det borde vara tillåtet på krogen. Nu luktar det bara svett i stället och det är inte heller fräscht”, säger Kristin Dahlmark, 26, servitris, Söder.

”Nej. Jag förstår att det kan vara äckligt att röka på restauranger men tycker att det borde vara tillåtet på krogen. Nu luktar det bara svett i stället och det är inte heller fräscht”, säger Kristin Dahlmark, 26, servitris, Söder. Foto: Klara Leo


Rökförbud ger klirr i statskassan, visar amerikansk rapport. Färre till sjukhus. Folkhälsan blir bättre.

klar

Artikellänk är kopierad

När rökförbud införs blir folkhälsan allt bättre – och det går snabbt visar en amerikansk rapport. Sedan rökning förbjöds på arbetsplatser, restauranger och barer i delstaten Arizona minskade antalet sjukhusinläggningar på grund av astma med 22 procent, skriver TT. Även i Skottland var resultaten märkbara då barnastman minskade med 13 procent efter rökförbuden. Nu ser Miljöpartiet över om fler rökfria offentliga miljöer behövs i Sverige. – Det är vi naturligtvis jätteglada för. Det kan till exempel vara på ytterligare arbetsplatser, uterestauranger och utanför entréer till stora offentliga byggnader, säger Ewy Thörnqvist, generalsekreterare för den oberoende tankesmedjan Tobaksfakta. Hon berättar att tanke-smedjan även försöker driva igenom exponeringsförbud. – Då döljs tobaksprodukterna i butikerna. En kanadensisk studie visar att det minskar antalet ungdomsrökare. Ett annat viktigt steg är att införa varningsbilder på tobaksvarorna, det är de mest effektiva hälsovarningarna, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Svenberg och Annika Persson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro