ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hårdare tag mot vattenskoteråkare

Andreas Jelvefors · 15 Jun 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

UPPRETADE BADARE. Kustbevakningen och polisen får just nu dagligen upprörda samtal från arga badgäster, hamnfolk och andra som vill få stopp på vattenskoteråkare längs skånska kusten. Förra veckan skedde en dödsolycka med vattenskoter i Sundsvall, och enligt Sjöfartsverket och kustbevakningen är det sannolikt bara en tidsfråga innan årets första allvarliga olycka inträffar i Skåne.

Nya regler från länsstyrelsen som träder i kraft i dag förbjuder vattenskoteråkning närmare än hundra meter från vattenbrynet. Länsstyrelsen har också pekat ut fyra områden i Skåne som rekommenderas för åkning, men dessa tjänar mer som en rekommendation. I princip är det fritt fram att åka i samtliga allmänna farleder.

Största problemen med vansinneskörning förekommer i Kämpinge, Helsingborg och framför allt i Malmö vid Västra hamnen. Trots att vattenskotrar är dyra ökar antalet kraftigt. På Sjöfartsverket är man bekymrad.

– En vattenskoter kan göra sextio knop (nästan 120 kilometer i timmen), och det finns inga ålderskrav eller kompetenskrav. Det är givetvis tokigt, säger Anders Wissler, byrådirektör på Sjöfartsverket.

klar

Artikellänk är kopierad

Andreas Jelvefors
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro