ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hårsäcksinflammationer – så farligt kan det vara

sara zettergren · 17 Jul 2016
Uppdaterad 15 Nov 2016
Hårsäcksinflammationer som du får av att raka dig är inte farliga. 

Hårsäcksinflammationer som du får av att raka dig är inte farliga.  Foto: Alamy


Någon typ av hårsäcksinflammation har nog de flesta haft. Det finns många olika typer av hårsäcksinflammationer men farligast är den sorten du kan få i skalpen.

klar

Artikellänk är kopierad

Det finns många olika typer av hårsäcksinflammationer. De vanligaste är de som nästan alla får av att raka sig. Enligt Lars Norlen, docent på hudklinken på Karolinska sjukhuset, är de vanliga hårsäcksinflammationerna som alla kan få inte farliga. Men vissa typer hårsäcksinflammationer som du kan få i skalpen kan leda till permanent håravfall. 

– Hårsäcksinflammationer i skalpen är ovanliga åkommor men viktiga att känna till eftersom de kan göra att du tappar håret.

Han tillägger att håravfall inte behöver ha med en inflammation att göra men att det är viktigt att man kollar upp det så fort som möjligt så att man kan sätta en diagnos.

– Om du får en kraftig klåda i hårbotten så måste det uteslutas att de inte rör sig om någon form av hårsäcksinflammation som kan ge ärrbildning.

Andra symptom kan vara att man börjar tappa hår eller att skalpen är inflammerad och röd.

– Det kan finnas andra orsaker till att du tappar hår eftersom håravfall är vanligt. Men det här är en av de allvarligaste håravfallssjukdomarna.

►LÄS MER:  Experten: Så vet du om du är förkyld eller pollenallergiker

Det som händer är att när hårsäckarna bli inflammerade så dör dem och det bildas ärrbildning som gör att du tappar håret samt gör att håret inte kan växa ut igen. Hur och varför man får detta är det ingen som vet.

– Ingen vet vad som triggar inflammationerna eller vad orsaken är till att man får det, säger Lars Norlen.

Enligt Lars Norlen finns det olika typer av behandlingar beroende på vilken typ av hårsäcksinflammation man har i skalpen. Behandlingarna avbryter den inflammatoriska processen vilket stoppar risken för håravfall. Lars Norlens uppmaning är att om man har problem med håravfall samt klåda och inflammationer i skalpen så ska man söka vård direkt.

– Om din skalp är mycket inflammerad så bör du snabbt söka en hudläkare även om de generellt sett kan bero på andra orsaker. 

►LÄS MER:  Experten: Därför blir vi sjuka på semestern

klar

Artikellänk är kopierad

sara zettergren
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro