ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Harvey Weinstein-skandalen – här är allt du behöver veta

Filip Häggberg · 11 Okt 2017
Uppdaterad 11 Okt 2017
Harvey Weinstein.

Harvey Weinstein. Foto: John Carucci/AP/TT


Den senaste veckan har flera kvinnor gått ut och anklagat filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier och våldtäkter. Till följd av det har han bland annat blivit lämnad av sin fru och sparkats från sitt eget bolag. Det här behöver du veta om skandalen.

klar

Artikellänk är kopierad

Här är ljudinspelningen som sägs avslöja Weinstein: ”Jag är van vid det här”.

Första anklagelserna

I torsdags förra veckan rapporterade New York Times att flera kvinnor i filmbranschen anklagar den amerikanska filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier. Enligt kvinnorna, bland annat skådespelarna Ashley Judd och Rose McGowan, ska trakasserierna ha sträckt sig över flera decennier.

Weinstein bad efter anklagelserna om ursäkt. ”Jag förstår att mitt uppträdande mot kolleger förr har orsakat stor smärta, och jag ber om ursäkt för det. Även om jag försöker bättra mig så vet jag att jag har en lång väg att gå”, skrev han i ett uttalande.

Men bara en dag senare hotade han att stämma New York Times för ärekränkning. Publiceringen byggde på rykten, enligt Weinsteins advokat.

Sparkas från egna bolaget

Till följd av anklagelserna valde bland annat producentens krishanterare och advokat att avsäga sig sina uppdrag. Advokaten, Lisa Bloom, har själv företrätt offer för sexuella trakasserier tidigare i sin karriär.

Weinstein sparkades också senare från ”The Weinstein Company”, filmbolaget han själv grundade tillsammans med sin bror. Bolagets styrelse meddelade samtidigt att de ska byta namn.

Under onsdagen gick Weinsteins fru, Georgina Chapman, ut i tidningen People och meddelade att hon valt att lämna sin man.

Våldtäktsanklagelser

Sedan de första rapporterna publicerades i New York Times har allt fler kvinnor trätt fram och berättat om hur de utsatts för sexuella trakasserier, bland annat Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow och Heather Graham.

Och i tisdags gick skådespelaren Asia Argento, den tidigare skådespelaren Lucia Evans och en anonym kvinna ut i tidningen The New Yorker och anklagade Weinstein för våldtäkt.

Han nekar bestämt till de anklagelserna, enligt The Guardian.

Reaktioner i Hollywood

Flera kända namn i Hollywood har fördömt Weinsteins beteende, medan andra har gått i försvar eller blivit indragna i skandalen. Här är några exempel.

Foto: Christopher Smith/Invision/AP

Meryl Streep

I ett uttalande i Huffington Post säger skådespelaren Meryl Streep att hon är bestört över den ”skamliga” nyheten. ”Beteendet är oförlåtligt, men missbruket av makt bekant. Varje modig röst som höjts, hörs och får plats i media kommer att bidra till förändring”, säger hon.

Foto: Chris Pizzello/Invision/AP

George Clooney

”Weinsteins beteende är oförsvarligt och ingenting annat”. Det säger skådespelaren George Clooney i en intervju med The Daily Beast.

Foto: Charles Sykes/Invision/AP

Kate Winslet

I ett uttalande till Variety beskriver Kate Winslet anklagelserna mot Weinstein som djupt chockerande, samtidigt som hon hyllar de ”otroligt modiga kvinnorna” som trätt fram.

Foto: John Rainford/IBL/Alamy

Lindsay Lohan

På sitt Instagramkonto går Lindsey Lohan snarare till Weinsteins försvar. ”Jag tycker väldigt synd om Harvey Weinstein just nu. Jag tycker inte det är rätt det som händer”, säger hon i ett uppladdat klipp, som senare togs bort.

”Han har aldrig gjort mig illa. Vi har gjort flera filmer tillsammans och jag tycker det här behöver få ett slut”, fortsatte Lohan i klippet.

Foto: Chris Donovan/AP

Matt Damon

Journalisten Sharon Waxman hävdar att hon 2004 skrev ett reportage om hur en chef för Weinsteins kontor i Italien fick lön för att fixa prostituerade. Men New York Times, som skulle ha publicerat texten, valde att inte göra det. Enligt Waxman var det bland annat för att skådespelaren Matt Damon gått i god för chefen, något Damon själv förnekar i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro