ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hästarna de stora förlorarna i köttskandalen

Elina Bratt Lejring · 11 Apr 2013
Uppdaterad 12 Apr 2013
Hästarna är de stora förlorarna i hästköttskandalen Då allt färre svenska slakterier vill ta emot hästar tvingas djuren till långa transporter och slakt utomlands. Slakten där kan ske under mycket sämre förhållanden än i Sverige.

Hästarna är de stora förlorarna i hästköttskandalen Då allt färre svenska slakterier vill ta emot hästar tvingas djuren till långa transporter och slakt utomlands. Slakten där kan ske under mycket sämre förhållanden än i Sverige. Foto: Theo Heimann/ Scanpix


Svenska slakterier vill inte ta emot hästar. Då tvingas de till plågsamma transporter genom Europa. – Det är inte ett bra slut på en hästs liv, säger veterinären Evamari Lewin.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter hästköttskandalen är det allt färre svenska slakterier som vill ta emot hästar. Fler hästar kan därför komma att skickas utomlands för slakt.  

– Det finns en risk att svenska hästar transporteras under mycket dåliga förhållanden för att slutligen slaktas i andra länder, säger Karolina Thorell, projektledare för Hästliv. Projektet arbetar för att vi ska ta tillvara på det svenska hästköttet, i stället för att importera hästkött från utlandet. 

Redan tidigare har många svenska hästar skickats utomlands för slakt. Enligt Jordbruksverket slaktas omkring 2000 svenska hästar ute i Europa varje år. Därutöver finns ett stort mörkertal angående hur många djur som försvinner ut ur landet för att få sina liv avslutade.

– Det är åtminstone 8 000 hästar som varje år försvinner. Vi kan på goda grunder misstänka att de åker flera hundra mil för att slaktas ute i Europa. Det finns vittnen som sett det, men vi kan inte bevisa något, säger Evamari Lewin, förbundsordförande i Sveriges veterinärförbund. 

Ofta kommer köttet från dessa djur sedan tillbaka till Sverige. Detta på grund av att efterfrågan på hästkött här är större än antalet hästar som slaktas inom landet. 

– Det är en dum omväg. Men så länge det är ekonomiskt lönsamt att skicka dem utomlands kommer folk att fortsätta göra det, säger Evamari Lewin.

Hon menar att det i hästköttskandalens kölvatten uppstått en överdriven rädsla för att det ska finnas farliga läkemedel i kött från hästar. Det är en av anledningarna till att svenska slakterier idag är tveksamma till att ta emot häst. 

Som det ser ut idag anses vissa läkemedel vara så starka att hästar som någon gång fått dem beläggs med så kallad livstids slaktkarens. Det betyder att de aldrig får komma till ett svenskt slakteri för att hamna i den svenska livsmedelskedjan. 

– Att en del hästar idag får livstids slaktkarens kan grunda sig på felaktiga bedömningar. Vi vill att man gör en aktuell lista på läkemedlen.

Genom detta arbete hoppas hon att fler svenska slakterier kommer att våga ta emot hästar för slakt – och på så vis minska de onödiga transporterna av hästar ut i Europa.

klar

Artikellänk är kopierad

Elina Bratt Lejring
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro