ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hästens år firas in i Kina

Mathias Gerdfeldter · 1 Feb 2014
Uppdaterad 1 Feb 2014

klar

Artikellänk är kopierad

Det må vara 1 februari, men i går, 31 januari, inföll nyårsdagen. I alla fall enligt den traditionella kinesiska kalendern.

Den kinesiska kalendern är baserad på månens omlopp kring jorden, och på jordens omlopp kring solen. Ett nytt år firas vid den andra nymånen efter vintersolståndet. Därför infaller det kinesiska nyåret på ett nytt datum varje år enligt vår västerländska kalender, den gregorianska.

Varje år i den kinesiska kalender förknippas ett visst djur, som ingår i ett cykliskt mönster som upprepas efter tolv år. Efter att ha tillbringat ett år i ormens tecken går vi nu in i hästens år. Nästa år följer getens år, följt av apan, tuppen, hunden, grisen, oxen, tigern, kaninen, draken och slutligen tillbaka till ormen.

Nyåret, eller vårfestivalen som den också kallas, är det moderna Kinas allra viktigaste högtid, och innebär flest antal helgdagar på hela året. Firandet pågår i hela femton dagar, och avslutas med lyktornas festival.

Självfallet firades således hästens år in på storslaget manér i Kina, och även på andra håll i världen. I bildspelet ovan kan du se hur firandet såg ut i Hongkong.

►Vill du veta mer om det kinesiska nyåret? Engelskspråkiga Wikipedia har här en uttömande artikel

Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
Foto: AP/TT
klar

Artikellänk är kopierad

Mathias Gerdfeldter
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro