ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hatad rosa "damfotboll" var egentligen pr-kampanj

Hugo Ewald · 16 Jan 2016
Uppdaterad 16 Jan 2016
Den gaeliska fotbollsspelaren Ger Brennan var kampanjens "talesperson".

Den gaeliska fotbollsspelaren Ger Brennan var kampanjens "talesperson". Foto: Pressbild


Under veckan har människor på sociala medier och sportstjärnor som Therese Sjögran rasat mot en påstådd rosa "damfotboll" som går under namnet "Ladyball". Men den kontroversiella fotbollen var egentligen ett pr-knep från Lidl och Förbundet för gaelisk kvinnofotboll med syfte att uppmärksamma sporten.

klar

Artikellänk är kopierad

"Nya rosa dambollen väcker avsky". Så löd texten till en Expressenartikel som publicerades under fredagen och som handlade om en påstådd rosa fotboll utvecklad för kvinnor som gick under namnet "Ladyball". Tidigare hade "Ladyball" uppmärksammats av bland annat Telegraph som utnämnde den till "Årets sämsta idé". I Expressen berättar bland annat Therese Sjögran, Sveriges meste landslagsspelare genom tiderna, hur hon anser att konceptet är absurt. På sociala medier rasade människor över bollen.► LÄS MER: Restaurangkedjan ska locka kvinnor – med drejning och porslinsmålning

”Designad för att matcha alla kvinnors garderober. Så vad du är bär kommer Ladyball hjälpa dig att glänsa. Kom igen tjejer, spela som den kvinna du är med nya Ladyball”. Så står det bland annat i pressmaterialet för den rosa bollen.

Men redan tidigt väcktes misstankar kring huruvida den kontroversiella fotbollen egentligen bara var någon form av pr-knep. Irländska Independent menade att det hela förmodligen var en reklamkampanj för att uppmärksamma bröstcancer eller för att fokusera på kvinnor inom sport. Bland annat menade tidningen att det var misstänktsamt att personerna bakom kampanjen medvetet hade gömt vem som ägde kampanjens webbsida.

Under fredagkvällen visade det sig att tidningens gissningar vara sanna i samband med att Lidl:s irlänska filial lade ut en video på Youtube med titeln "Lidl and LGFA behind Ladyball concept" som avslöjade att kampanjen var ett samarbete mellan matföretaget och Förbundet för gaelisk kvinnofotboll.► LÄS MER: Jag kan verkligen förstå att kvinnor inte vill bada tillsammans med män

"Lidl anser att kvinnlig gaelisk fotboll är en sport full av potential som förtjänar riktigt stöd. Vi skapade Ladyball för att skapa en debatt kring hur stöd för kvinnor inom sport faktiskt ska se ut och för att diskutera hur attityderna kan förändras. Vi vet alla att en rosa boll inte är lösningen". Så skriver Lidl på sin webbsida.

Gaelisk fotboll är en form av fotboll som är särskilt populär på Irland och som har anor från 1500-talet. Spelet är något tyngre än fotboll och får spelas både med fötter och en hand. Gaelisk kvinnofotboll är mycket lik gaelisk fotboll men med några regelskillnader. 

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro