ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Hatat yrke tar plats på bioduken

Katarina Matsson · 14 Aug 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
Parkeringsvakten Claire är förlåtande och försynt medan hennes kollega, den osympatiske Jay, tar varje chans att lappa en bil. 

Parkeringsvakten Claire är förlåtande och försynt medan hennes kollega, den osympatiske Jay, tar varje chans att lappa en bil. 


klar

Artikellänk är kopierad

Hon är snäll och förlåtande – han tar varje chans att utnyttja sin auktoritet. Men en sak delar de: sitt jobb. Filmen ”Expired” handlar om världens kanske minst omtyckta yrkesgrupp: lapplisorna. – Jag har själv varit med om en incident med en lapplisa där han verkligen var otrevlig och gick över gränsen med sin auktoritet. En annan gång såg jag en kvinnlig lapplisa skällas ut av en förare. Och jag tänkte, vad skulle hända om de här två träffades? säger Cecilia Miniucchi.

Och så börjar en stormig kärlekshistoria. Oscarsnominerade Samantha Morton spelar den försynte och förlåtande Claire och Jason Patrick den osympatiske Jay, som tar varje chans att lappa en bil.– Jag tänkte på Samantha redan när jag skrev manuset. Hon är fantastisk, jag kunde inte hitta någon annan i USA som kan spela en vanlig människa, som inte är för snygg,  för smal och för perfekt. Och i samma ögonblick vi träffade Jason kände vi att han var perfekt. Han kom in med sin lilla mustasch, säger Cecilia Miniucchi.

I höstas utsågs han till Bästa manliga huvudroll på Stockholms filmfestival, och filmen har fått flera fina recensioner i USA. – Den porträtterar folk på ett realistiskt sätt. Saker och ting är vad de är, och jag tror att människor uppskattar ärligheten. Och så kan de relatera, för de flesta människor är inga superhjältar, säger Cecilia Miniucchi.

”Expired” är Miniucchis  första långfilm – men den kunda ha varit den andra.  – Jag har gjort en halv långfilm tidigare, men den andra delen avslutade vi aldrig för producenten stal alla pengar. Det var en katastrof, men den typen av grejer händer hela tiden när man gör indiefilmer, säger hon.

Provade du själv livet som lapplisa när du researchade? – Nej, haha. Jag började i fel ände, men när jag hade manuskriptet klart gick jag till lapplisestationen och pratade med en föreståndare. Jag frågade om det var trovärdigt, och då sa han ”ja, till och med värre saker kan hända på gatan”.

klar

Artikellänk är kopierad

Katarina Matsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro